Pohonné hmoty o pár haléřů zlevnily

Praha – Ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu klesly. Benzin Natural 95 zlevnil o deset haléřů na 37,93 koruny za litr. Cena nafty klesla o tři haléře na 36,90 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.

Podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta ale změna cen není příliš významná. „Pokles o několik haléřů na litru je zcela marginální a zdaleka nedokáže motoristům kompenzovat nárůst cen ze třetího čtvrtletí letošního roku,“ uvedl Novák.

Rovněž varoval, že výraznější pokles cen pohonných hmot se v příštích dnech nedá očekávat, pravděpodobnější je podle něj naopak jejich zdražení. „Růst cen ropy Brent v první polovině tohoto týdne se s určitým časovým zpožděním projeví i v cenách pohonných hmot. Zatímco začátkem října ceny na čerpacích stanicích velmi pozvolna klesaly, tak již tento víkend by se mohlo tankovat opět o něco dráž.“

Nejdráže v Praze, nejlevněji na jihu Čech

Nejdražší je benzin už několik týdnů v Praze. Řidiči zde za litr Naturalu 95 zaplatí v průměru 38,60 koruny. V uplynulém týdnu ale cena benzinu v hlavním městě klesla o devět haléřů.

Nejdražší po Praze je Jihomoravský kraj, kde stojí litr benzinu 38,51 koruny. V Moravskoslezském kraji za litr Naturalu 95 řidiči zaplatí 38,35 koruny.

Nejlevnější benzin mají řidiči v Jihočeském kraji, kde litr stojí průměrně 37,24 koruny. V Plzeňském kraji je cena benzinu 37,27 koruny za litr.

Nafta je nejdražší v Jihomoravském kraji, kde za ni řidiči platí 37,59 korun za litr. V Praze platí motoristé 37,54 koruny za litr.

Nejlevnější naftu lze koupit v Jihočeském kraji, kde litr stojí v průměru 36,22 koruny. V Ústeckém kraji lze naftu natankovat za 36,26 koruny za litr.