Beneš: Spor mezi ČEZem a EK skončí na přelomu listopadu a prosince

Brusel - Šéf ČEZu Daniel Beneš čeká, že spor s Evropskou komisí o to, zda jeho firma omezuje konkurenci na českém trhu, skončí na přelomu listopadu a prosince. Řekl to v rozhovoru pro Českou televizi v Bruselu. Beneš do Bruselu přijel ve dnech, kdy europoslanci grilovali eurokomisaře pro hospodářskou soutěž Joaquína Almunia. Ptali se ho na průběh antimonopolních řízení s giganty typu Gazprom, Google nebo právě ČEZ.

ČEZ v rámci řízení s komisí navrhl, že prodá zařízení o výkonu nejméně 800 megawattů. Zda půjde jen o jednu či vícero elektráren, případně o jaké konkrétně, zatím prý není rozhodnuto. „My abychom splnili dohodu, kterou máme s Evropskou komisí, tak musíme prodat 800 megawattů, kterých 800 megawattů to bude, se neví,“ řekl k tomu Beneš.   

Zatímco komise finalizuje na základě testování trhu odpověď na návrhy české firmy, tak ČEZ zkoumá, kdo a případně za jakých podmínek by měl zájem mimo jiné o elektrárny Počerady, Dětmarovice a Chvaletice. „My se z toho strategicky rozhodneme,“ podotkl Beneš s tím, že rozhodnuto o prodeji konkrétního zařízení zatím není. 

Nejde ale jen o antimonopolní vyšetřování od Evropské komise, ČEZ musí řešit taky chuť Bruselu provést další rozsáhlý test rizik, a to i u Temelína a Dukovan. Právě s tím přišel německý eurokomisař pro energetiku Oettinger. Šéf ČEZu s ním v Bruselu osobně jednal.

Jaderná elektrárna Temelín
Zdroj: ČT24

Daniel Beneš, předseda představenstva a generální ředitel ČEZu

„To, co on říká, je politická debata. Mně se na to obtížně reaguje, protože zastupuju provozovatele, takže já říkám, že z technického hlediska jsou stress testy skončené.“

Na Brusel přitom bude muset ČEZ brát ohled i v dostavbě Temelína. Evropské komise totiž bude hodnotit, koho Češi určí za výherce tučné zakázky. Šéf ČEZu taky potvrdil, že končí se zahraniční expanzí. Firma, která patří mezi tři stovky nejziskovějších na světě, se teď chce soustředit na český trh.