Třebíčská I&C Energo mění vlastníka

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) schválil změnu vlastníka I&C Energo. Dodavatele elektrotechnologií a systémů řízení pro jaderný průmysl koupil maďarský Olajterv. Spojení firem podle předsedy ÚOHS Petra Rafaje nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže.

Vedení společnosti Olajterv již dříve nákup podílu vysvětlilo tím, že I&C Energo je jedním z mála subjektů ve střední Evropě, který se zabývá dodávkami elektrotechnologií a systémů řízení pro jaderný průmysl. Slibuje si od akvizice přístup k novým investičním příležitostem.

Olajterv je největším maďarským poskytovatelem konstrukčních řešení pro petrochemický průmysl. V České republice skupina působí dosud jen okrajově.

I&C Energo dodává specializované zařízení pro různé druhy elektráren a provozovatele energetických sítí. Měl by se podílet také na dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Společnost byla založena v roce 1993 a sídlí v Třebíči. V roce 2011 dosáhl I&C Energo tržeb 2,8 miliardy korun, čistý zisk činil 227 milionů korun.