ČSÚ: Letošní sklizeň obilí třetí nejnižší za posledních 10 let

Praha - Letošní sklizeň obilovin klesne o pětinu na 6,54 milionu tun. Výsledek bude znamenat třetí nejnižší sklizeň za posledních deset let. V porovnání s loňským rokem je odhadována také nižší sklizeň okopanin, cukrovky a brambor. Nárůst produkce se očekává u kukuřice na zeleno a siláž. Informace přinesl ČSÚ.

Očekávaná produkce obilovin včetně kukuřice na zrno se meziročně propadne o 1,73 milionu tun. Na tomto výrazném snížení produkce se nejvýznamněji podílí pšenice a kukuřice na zrno.

Celkové osevní plochy obilovin se proti roku 2011 snížily o 1,8 procenta. Výrazně nižší je ale i jejich očekávaný průměrný hektarový výnos, snížil se téměř o pětinu. První letošní odhad sklizně kukuřice na zrno je meziročně nižší o 26,4 procenta. Osevní plocha kukuřice na zrno zůstala téměř na úrovni minulého roku, očekávaný hektarový výnos bude ale významně nižší, a to o 18,7 procenta.

Odhadovaná celková sklizeň brambor se podle statistiků meziročně snížila o 18,8 procenta na 654 000 tun. Snížení ovlivnil pokles hektarového výnosu o 9,3 procenta a zmenšení osázené plochy o 10,6 procenta. Plocha osázená bramborami se trvale snižuje, letos se pěstovaly na výměře téměř o 40 procent menší než před deseti lety.

Sklizeň cukrovky byla nižší o 11,5 procenta a činila 3,45 milionu tun. Snížila se kvůli poklesu hektarového výnosu, osevní plocha cukrovky se meziročně zvýšila o 4,9 procenta na 61 000 hektarů.

Letošní úrodu řepky ČSÚ odhadl na 1,127 milionu tun, meziročně o 7,7 procenta více. Zvýšení produkce je dáno rozšířením osevní plochy o 7,5 procenta na rekordních 401 000 hektarů. Naproti tomu statistici očekávají pokles sklizně slunečnice a máku.