Vánoční kapři mírně podraží

Třeboň - Rybáři hodnotí letošní rok jako dobrý. Předseda představenstva Rybářství Třeboň Jan Hůda odhaduje, že produkce ryb bude průměrná, nebo mírně nadprůměrná. Vánoční kapři ale podle něj nejspíše mírně podraží, stouply totiž ceny vstupů, třeba krmných obilovin.

Jan Hůda, předseda představenstva Rybářství Třeboň 

„Rok se nám zdá podle dosavadních výlovů, že byl dobrý, buď průměrný nebo malinko nadprůměrný, nemá se ale hodnotit předem.“

Vánoční kapři i přes úspěšný rok nejspíše malinko podraží. „Je to logické - podražily nám obiloviny a vůbec všechny vstupy do rybářské výroby, a nás ta ekonomika doběhne jako každý jiný podnik. My prostě musíme ekonomicky vyjít, jinak bychom zkrachovali. Z toho důvodu musíme podražit, ale rozumně, abychom ryby zase vyprodali,“ vysvětlil Hůda.

Konečná cena za vánočního kapra zatím známa není

V loňském roce dodávali třeboňští rybáři kapry obchodníkům na vánoční trh s doporučenou cenou kapra I. třídy v rozmezí od 75 až 79 korun, kilo výběrového za 85 až 89 korun. Jeho ceny se v Česku regionálně lišily. Právě třeboňský kapr patřil loni z jihočeské produkce k nejdražším. Třeba novohradští rybáři je prodávali levněji až o 25 korun na kilo.

Rybářství Třeboň jako největší producent sladkovodních ryb v Evropě ročně produkuje zhruba 3 200 tun tržních ryb, z toho na podzim jich vyloví 2 200 tun, převážně kaprů. Od poloviny října do listopadu pak třeboňské rybáře čekají výlovy zhruba tří stovek rybníků ze 460. Sezonu letos zakončí výlovem dalšího známého rybníka Svět ve dnech 19. a 20. listopadu.

Výlov rybníka
Zdroj: ISIFA/VLP/Martin Divíšek
Vydáno pod