Francie chce po vzoru MMF dát zadluženým zemím více času

Paříž/Tokio - Francie podporuje názor Mezinárodního měnového fondu (MMF), podle kterého by zadlužené členské země eurozóny měly dostat více času na reformy. Názor MMF dnes podpořil ministr financí Pierre Moscovici, jehož slova tak staví Paříž proti Berlínu. Němci se totiž proti výzvě MMF ostře ohradili.

Pierre Moscovici, francouzský ministr financí 

„Francie sdílí názor ředitelky MMF Christine Lagardeové, podle které úsporná opatření nejsou ve střednědobém výhledu pro Evropu řešením. Sdělení MMF nás zajímá, neboť je správné.“

Zdroj: Le Monde

Ve středu Lagardeová, shodou okolností bývalá francouzská ministryně financí, prohlásila, že Řecko by mělo dostat více času na ozdravení svých veřejných financí. V pondělí už dostalo více času Portugalsko a letos už se jednoho odkladu dočkalo i Španělsko.

Lagardeová: Rozsáhlé reformy jsou spíše na obtíž

Podle šéfky fondu nadělají příliš hluboké a rychlé reformy víc škod než užitku. Za to ale MMF sklidil tvrdou kritiku od Německa, které nechce žádné úlevy povolit. MMF tento týden vydal novou analýzu, podle které má fiskální konsolidace mnohem větší negativní vliv na hospodářský růst, než se dosud myslelo. Od začátku globální finanční krize jsou tyto takzvané fiskální multiplikátory až třikrát větší, než byly před rokem 2009.

Šéfka MMF Christine Lagardeová
Zdroj: ČTK/AP/Jose Luis Magana

Francouzský prezident François Hollande se letos v květnu dostal do úřadu mimo jiné proto, že slíbil posunout Evropu od úsporných opatření směrem k novým krokům, které mají podpořit hospodářský růst. Tvrdé úspory v Evropě diktuje především Německo. „Lidi nebudou mít Evropu rádi, dokud jim nenabídne nový růstový plán,“ prohlásil Moscovici a dodal: „Proto v tomto směru podporujeme změnu orientace budování Evropy.“