Kuba: Po nejnižší ceně netoužíme ani v osobním životě

Praha – Řada krajů, obcí a jiných veřejných institucí se před dubnovou novelou zákona o veřejném zadávání snažila vypsat co nejvíc zakázek. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Podle studie společností CEEC Research a Grant Thornton v prvních třech měsících předběžná hodnota zakázek meziročně vyskočila o 291 procent na 150 miliard korun, ve druhém čtvrtletí nastal propad o 75 procent. Kuba zároveň zdůraznil, že cena veřejných zakázek nemusí být vždy klíčová. Mnohem podstatnější je její kvalita.

Nový zákon o veřejných zakázkách, který má napomoci právě větší transparentnosti při zadávání veřejných zakázek, přinesl určité administrativní komplikace. S dopadem této novely na ekonomiku prvního a druhého kvartálu 2012 se dá podle Kuby polemizovat. „Řada veřejných institucí se zděšením toho, že přichází nová administrativa, ty věci vysoutěžila předem. Ten pokles je tedy částečně přirozený. To srovnání bude potřebovat ještě trochu delší dobu,“ dodal. 

Objem veřejných zakázek se podílí na tvorbě HDP necelými 18 procenty. Kuba zdůraznil, že důležitá není jen nejnižší cena veřejných zakázek. „Jsem přesvědčen, že v oblasti inženýrských prací, v oblasti architektury, v oblasti stavitelství to ne vždy vedlo k tomu, po čem společnost vždy touží,“ uvedl.

Rozestavěná dálnice D8
Zdroj: ČT24

Dnešní konferenci pořádal Kubův úřad společně s Komorou administrátorů veřejných zakázek (KAVZ) sdružující vlivné právníky v čele s Robertem Perglem. Komora spolu s MPO založila projekt s názvem Fórum Veřejné zakázky kvalitně. Prostřednictvím této organizace chtějí tlačit například na to, aby se při zadávání zakázek zohledňovala vedle ceny také kvalita projektu.

Podle Kuby se tak dostáváme do diskuze, zda nejnižší cena je skutečně to, po čem toužíme. „Jsem přesvědčen, že není, a že po ní netoužíme ani ve svém osobním životě. (…) Veřejná správa by se v tomto pohledu měla chovat naprosto stejně.“ V této souvislosti zmiňuje zejména projektové a inženýrské práce, které veřejné zakázky často mohou prodražit. „Důležité je, abychom za tu investovanou částku dostali hodnotu, která není pouze nejnižší, ale která je kvalitní a odpovídá tomu, co do ní společnost investovala, a opravdu vede k nárůstu bohatství,“ připomněl.

Stavby v letech 2006 a 2007 se prodražily

Kuba je zároveň přesvědčen, že ceny staveb v České republice byly silně nadhodnoceny. „V období růstu v letech 2006 a 2007 se utrácelo zbytečně. (…) Na druhou stranu je nutné, aby ty stavby nebyly stavěny na úkor kvality,“ míní. Veřejné prostředky by se tak podle Kuby daly uspořit jinými možnostmi. „Měli bychom tlak směřovat k tomu, že dokážeme předat zadání výběrového řízení ve fázi dokumentace pro územní rozhodnutí a vytvořit povinnost dodavatele zformulovat projekt pro stavební povolení a nabídnout cenu včetně všech požadovaných parametrů,“ vysvětlil.