Po sedmi měsících se sešla tripartita, řeč byla o prorůstových opatřeních

Praha - Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů po sedmi měsících opět zahájili jednání. Na programu projednávali například opatření na podporu ekonomického růstu. Řeč tak byla o tom, jak podpořit firmy a tedy snížit i počty lidí bez práce. Odboráři tentokrát zasedání předčasně neopustili.

Plénum tripartity se naposledy sešlo v březnu kvůli vládním škrtům. Odboráři po dvou hodinách jednání opustili. Zdůvodnili to nepřipraveností kabinetu. Následné dubnové zasedání pak premiér zrušil, odbory už na ně stejně jít nechtěly. Nedávno předáci oznámili, že na tripartitu začnou zase pravidelně chodit. Budou tak prý moci lépe zveřejňovat své názory. S vládou a zaměstnavateli se mimořádně sešli už koncem září, a to kvůli návrhu rozpočtu.

Dnes se rada hospodářské a sociální dohody zaměřila na návrh vládních prorůstových opatření. „Návrh prorůstových kroků nemá s protikrizovými opatřeními příliš společného. Vnímáme ho spíš jako jakousi nápravu podnikatelského prostředí. Materiál se tváří, že růstu ekonomiky pomůže, spíš to ale vypadá tak, jako že se něco děje,“ uvedl Zavadil. 

Jednání tripartity
Zdroj: ČT24

Odborům chybí v návrzích například srovnání podmínek a pravidel zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných. Žádají mimo jiné také zavedení registračních pokladen. Pokud vláda podle předáka nebude víc dbát na výběr peněz, bude mít problém „pustit korunu“ do ekonomiky, aby ji nastartovala. Úsporné škrty výdajů odboráři odmítají.

Po prorůstových opatřeních volají také zaměstnavatelé. Rádi by jednali například o změně důchodového pilíře nové daňové reformy. Požadují, aby vláda jeho zavedení odložila o rok, tedy na rok 2014. Řeč byla i o podpoře firem, a tedy i snížení nezaměstnanosti. Nezaměstnaných totiž přibývá, především pak mezi čerstvými absolventy a lidmi nad padesát let.

Josef Středula, předseda Odborového svazu KOVO:

„My jako Česká republika jsme vynaložili obrovské prostředky na vzdělávací systém a výsledkem vzdělávacího systému je budoucí nezaměstnaný.“

Absolventů vysokých škol je přitom čím dál víc. Zatímco před deseti lety si pro diplom došlo asi dvě stě tisíc studentů, loni to už byl dvojnásobek. Počet nezaměstnaných je přitom vyšší i mezi staršími. Na úřadech práce teď evidují zhruba pětatřicet tisíc absolventů, lidí nad padesát let je necelých padesát tisíc.  

Největší problémy sehnat práci mají starší lidé v Praze, kde je největší konkurence na trhu práce. O něco líp na tom jsou jen technické profese. Starších lidí bez práce ale bude čím dál víc. Do důchodu se totiž chodí stále později.

Zaměstnavatelé kritizují situaci kolem sazeb DPH

Zaměstnavatelé na jednání tripartity vyjádřili nespokojenost s tím, že 2,5 měsíce před koncem roku stále nevědí, jak budou vypadat sazby DPH v příštím roce. Pochopení pro výtky zaměstnavatelů vyjádřil i odstupující minstr práce Jaromír Drábek (TOP 09), situaci označil za „velmi špatnou“.

Podle něj ji ale nezavinila vláda, nýbrž skupina rebelujících poslanců ODS, která ve sněmovně zabránila zvýšení sazeb DPH o procentní bod na 15 a 21 procent. Proti zvyšování daně jsou i odborové svazy.

Podle předsedy Odborového svazu Kovo Josefa Středuly se peníze na daních nevyberou, protože se řada subjektů vyhýbá povinnosti daně odvádět. Středula také poukázal na to, že mezi 80 prorůstovými opatřeními, která se na tripartitě projednávala, je uvedeno i zachování sazeb DPH na letošní úrovni 14 a 20 procent.

Odbory žádají mimořádné jednání kvůli nemocnicím

Odbory také požadují, aby se s vládou a zaměstnavateli mimořádně sešli kvůli nejasné budoucnosti nemocnic. Podle předáků není totiž ani necelé tři měsíce před koncem roku jasné, jak by měla nemocniční síť v Česku vypadat.

Nemocnicím ke konci roku vyprší smlouvy se zdravotními pojišťovnami o hrazení péče, nové přitom ještě nemají. To kritizují nejen odboráři, ale i asociace menších nemocnic, rada postižených a svaz pacientů. Zdravotnická zařízení tak podle nich nevědí, jakou péči vlastně budou v příštím roce poskytovat.

Nadto se obávají zhoršení dostupnosti péče, protože ministerstvo zdravotnictví plánuje zeštíhlení nemocniční sítě, kterou považuje za příliš rozsáhlou. Zrušit by se mohla lůžka, nemocniční oddělení i celé nemocnice.

Podle ministra Drábka se jednání o nemocnicích uskuteční – zúčastnit by se ho měl premiér, několik ministrů, odboroví předáci i šéfové zaměstnavatelských svazů. Termín zatím není znám, stanoví ho předsednictvo tripartity.

Vztahy mezi vládou a odbory jsou dlouhodobě napjaté. V září je ještě víc vyostřila roztržka mezi předákem Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslavem Zavadilem a premiérem Petrem Nečasem (ODS). Zavadil totiž prohlásil, že Nečasova vláda je nejhorší od 50. let. Ministerský předseda se s ním odmítl setkat, dokud svá slova neodvolá. To šéf odborů nakonec udělal.