Nečas: Česko o peníze z Bruselu nepřijde, může je převést jinam

Brusel - Evropská komise (EK) nejspíše neproplatí odhadem půl miliardy eur (zhruba 12,5 miliardy korun) za dotační programy Doprava a Životní prostředí. Uvádí to v dopise, který ráno poslala českým úřadům. Premiér Petr Nečas (ODS) ale zdůraznil, že ČR tyto peníze neztrácí, protože mohou být použity na financování jiných projektů. To potvrdila i mluvčí komise Shirin Wheelerová.

Navrhované rozhodnutí, které bylo podle diplomatických zdrojů s českou stranou předjednáno, bude mít zřejmě přímé dopady na deficit letošního státního rozpočtu. Znamená totiž, že z unie do Česka nepřitečou peníze, které už byly z rozpočtu žadatelům o konkrétní projekty vyplaceny.

Nečas nicméně v reakci poukázal na to, že jeho kabinetu se podařilo původní návrh sankcí snížit. „Původně komise navrhovala přes 13 procent pro každý z obou programů, nyní bude aplikována korekce ve výši deset procent na Dopravu a pět procent na Životní prostředí,“ připomněl premiér.

Shirin Wheelerová, mluvčí Evropské komise pro regionální politiku:

"Co se týče programů dopravy, žádáme korekce 10 procent. Ohledně životního prostředí pak žádáme o finanční korekce 5 procent. A to kvůli obavám z nesrovnalostí v jejich vedení a kontrole. Znamená to, že pokud české úřady přijmou tyto finanční korekce, pak mluvíme o částce pod 500 milionů eur. To je mnohem méně, než se často psalo. Co je ale velmi důležité - o tyto peníze ČR nepřijde. Může je využít v jiných projektech těchto programů."

Také podle ministerstva pro místní rozvoj nemusí Česko o prostředky přijít. „Ty peníze se budou moci použít znovu na další projekty. To znamená, že Česká republika o žádné prostředky nepřišla a nepřichází v tuto chvíli,“ řekl náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun.

„Přesná výše korekce v peněžních částkách ještě není definitivně stanovena. S velkou pravděpodobností bude nižší než uváděných 12,5 miliardy korun za OP Doprava a OP Životní prostředí,“ přiblížil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. „Částka není určitě finální, protože se o její výši jedná,“ řekla i mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková.

Další „korekce“ ze strany Bruselu by ale mohly přijít v příštích měsících. V listopadu a prosinci by komise mohla rozhodnout o penězích z dalších problémových programů, například Severozápad a Střední Čechy.

Karel Schwarzenberg, ministr zahraničí (TOP 09):

„Po pravdě řečeno jsem se obával větších ztrát. Že o něco přijdeme po tom, co se u nás dělo, to bylo jasné.“

Podle stínového ministra pro místní rozvoj ČSSD Petra Hulinského jde o manažerské a politické selhání dvou pravicových vlád, a to vlády Mirka Topolánka a vlády Petra Nečase. „Obávám se, že neschopnost v čerpání evropských fondů bude stát daňové poplatníky více, než kolik chce vláda aktuálně získat návrhy na zvyšování daní,“ uvedl Hulinský. Zároveň vyzval nynější vládu k odchodu a vyvolání předčasných voleb.

Podle Bruselu zaznamenali experti nedostatky v celkovém managementu a kontrolních systémem u Evropského fondu regionálního rozvoje i u Fondu soudržnosti, z nichž do členských zemí proudí miliardy eur na nejrůznější projekty.

Brusel kvůli tomu v březnu zablokoval proplácení peněz a požadoval změny systému. V létě se situaci českým úřadům podařilo zčásti napravit a u některých programů bylo proplácení peněz obnoveno, nikoli však u všech.