Andalusie čelí dopadům evropské ekonomické krize

Sevilla - Jihošpanělská Andalusie se potýká s dopady evropské ekonomické krize. Region si teď vybírá daň za to, že v poslední dekádě patřil mezi nejúspěšnější regiony v zemi. Tak rychle, jak její hospodářství rostlo, se teď propadá. Nezaměstnanost raketově roste, bez práce je tu každý čtvrtý. Region přitom už začátkem září požádal centrální vládu o finanční pomoc jedné miliardy eur.

Bavlnová pole a olivové háje jsou klasickým obrázkem jižního Španělska a Andalusie. Až romanticky vzhlížející region flamenca, býčích zápasů a slunných pláží se teď ale pere s tvrdou realitou. Region je na zemědělství dlouhodobě závislý, ale zemědělci mohou na štědré dotace zapomenout. Krize už zavřela během posledních tří let skoro každou desátou tamnější firmu, většina zbylých váhá, co dál.

Manuel Prieto Sanchez, zemědělec

„Je to hodně těžké. Od banky teď nedostanete ani euro, všechny mají zavřené dveře. A na dotaci taky můžete zapomenout. Zaplatíte lidem, co můžete, a pak vám nezbývá než čekat, kolik vlastně vyděláte. Je to katastrofa.“

Čtvrt století přitom tekly do Andalusie proudem miliardy eur z evropských fondů. Stavěly se dálnice, školy i univerzity. Tok peněz ale poslední roky slábne a odborníci tvrdí, že se situace nezlepší ani příští rok. Skoro třetina Andalusanů navíc žije pod hranicí chudoby a vláda pokračuje se zaváděním úsporných opatření.

Býčí zápas
Zdroj: ISIFA/EPA/Jorge Zapata

Andalusie je nejlidnatějším a druhým největším regionem Španělska a na hrubém domácím produktu země má podíl zhruba 15 procent. Jejím hlavním městem je Sevilla. 

Španělská autonomní oblast už také požádala centrální vládu o pomocnou ruku. Andalusie chce od státu jednu miliardu eur (v přepočtu 24,9 miliardy korun). Není ale sama. Před ní už centrální vládu požádalo o pomoc Katalánsko, Valencie a Murcia.

Vznik záchranného úvěru pro autonomní regiony, které budou mít problémy se splácením dluhu, schválil Madrid teprve letos v červenci. Fond má dohromady k dispozici 18 miliard eur. Vláda by měla v příštích měsících představit detaily toho, jak bude fond fungovat. Regiony přitom nejsou schopné si získat peníze na dluhopisovém trhu. Většina z nich má podle agentury Reuters rating v podřadné investiční kategorii „junk“.

Andalusie bojuje s dopady krize (zdroj: ČT24)