Paříž: Za vyhazovem Arevy z tendru na Temelín stojí nedorozumění

Paříž – Na začátku října překvapilo Francii, že tamní společnost Areva byla vyřazena z tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Paříž ale věří, že odvolací proces umožní vyjasnit veškerá „nedorozumění“. S odvoláním na mluvčího francouzského ministerstva zahraničí to dnes uvedla agentura AFP.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž 5. října sdělil, že Areva nesplnila požadavky veřejné zakázky pro dostavbu Jaderné elektrárny Temelín a ČEZ ji z tendru vyřadil. Důvody vyřazení Arevy jsou podle ČEZ obchodní i zákonné a jsou zásadního charakteru. Areva uvedla, že se proti rozhodnutí ČEZ odvolá.   

„Toto rozhodnutí (ČEZ) nás překvapilo. Bylo založené na právních úsudcích, které jsou velmi neobvyklé při podobných mezinárodních tendrech a v takové fázi procesu,“ zdůraznil mluvčí. Rozhodnutí bylo podle něj o to překvapivější, že francouzská strana vedla úzký dialog s českými úřady na všech úrovních.   

Francouzské úřady si přejí, aby se při odvolacím jednání vyjasnila případná nedorozumění či nepochopení, která mohla vést českou stranu k rozhodnutí ohledně společnosti Areva, řekl mluvčí Vincent Floréani na briefingu v sídle francouzského ministerstva zahraničí v centru Paříže.