Internetovým bankám se v Česku daří, nabízejí i úvěry a půjčky

Praha - Poplatky jsou podle většiny průzkumů největší nepřítel klientů českých bank. Internetové banky se proto zaměřily právě na ně, a to přináší ovoce. Bankám rostou vklady a přibývá klientů. Zákazníky lákají hlavně na nižší poplatky a vyšší úroky na spořicích účtech. Jako novinku nabízejí i spotřebitelské úvěry a půjčky s lepšími úroky. Jejich úspěch by tak mohl přilákat na český trh i další zájemce o poskytování bankovních služeb.

Internetové banky jsou v Česku na vzestupu. Ta nejstarší v Česku, mBank, má nyní přes čtyři sta tisíc smluv. I to je důvod, proč letos banka čeká rekordní zisk. Podle generálního ředitele mBank Romana Truhláře by se zisk mohl letos pohybovat nad hranicí dvaceti až třiceti milionů korun. 

„Určitě je naší klíčovou skupinou mladá populace, pokud k nám přicházejí zákazníci penzisté, je to zpravidla na doporučení jejich dětí, nebo dokonce vnoučat,“ říká Roman Truhlář, generální ředitel mBank.

Novější internetové banky se však do černých čísel zatím nedostaly. Například AirBank letos zůstane ve ztrátě zhruba šest set milionů korun. Avšak i to je úspěch. Na účtech je pětadvacet miliard korun klientských úspor, což je násobně víc, než jsme očekávali v nejlepších scénářích, a ztráta na konci roku tak bude o třetinu nižší, než jsme v plánu počítali, konstatuje generální ředitel AirBank Erich Čomor. 

  • Equa bank zdroj: ČT24
  • Air Bank zdroj: ČT24

Lákadlem je vedle nižších poplatků i vyšší úrok

Úroky na spořicích účtech internetových bank patří k těm výhodnějším na trhu. Například banka Equa nabízí u vkladů do pěti milionů korun úrok přes dvě a půl procenta. Podle provozovatele serveru Bankovnípoplatky.com Patrika Nachera mají internetové banky výhodu v tom, že staví své bankovnictví na zelené louce, takže si mohou dovolit spoustu věcí přímo uzpůsobit na aktuální atmosféru. Nevýhodou nicméně je, že pokud začínají od píky, tak jejich náklady jsou obrovské.

Jako novinku teď menší internetové banky nabízejí i spotřebitelské úvěry a půjčky a klientům nabízejí třeba lepší úroky nebo odpuštění několika splátek. Češi by si tak mohli začít půjčovat na nákupy levněji. Zatím platí, že si půjčujeme peníze výrazně dráž než lidé v západní Evropě.