Čínský tygr zpomaluje, nejvíce za tři roky

Peking - Čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 7,4 procenta, tedy nejméně od začátku roku 2009. O čtvrtletí dříve rostla o 7,6 procenta. Výsledek je ovšem v souladu s očekáváním a podle tamního statistického úřadu se stav již zhoršovat nebude. Například průmyslová výroba již zrychlila růst a vyšší jsou i maloobchodní tržby.

Poprvé tak Čína nesplnila kvótu, kterou si Peking na růst ekonomiky stanovil. Experti ale mluví o stabilizaci a ještě do konce roku čekají další posílení. Podle nich se čínské hospodářství dlouhodobě stabilizuje a čeká ho pozitivní trend.

Šeng Laj-Jün, mluvčí čínského statistického úřadu

„Naše ekonomika teď vykazuje jasný stabilizační trend. Výhled na čtvrté čtvrtletí je ale pozitivní. První tři kvartály položily dobrý základ pro splnění ekonomických cílů, které jsme si stanovili pro celý rok.“

Ekonomika zpomaluje už sedm čtvrtletí za sebou. Poprvé od finanční krize se také stalo, že růst byl pod stanoveným vládním cílem. Peking si totiž vytyčil, že hospodářský růst by měl dosahovat alespoň 7,5 procenta. Tato podmínka nebyla naposledy splněna v prvním čtvrtletí 2009, kdy růst činil 6,5 procenta.

Ekonomové jsou optimističtí

„Když se na to díváme, zdá se, že jde o signál, že to nejhorší už je překonáno. Je možné, že ve třetím čtvrtletí roku 2012 dosáhla Čína dna,“ vysvětlil generální ředitel ING Finanční trhy Asie Tim Condon. „Zdá se, že nová data přinášejí naději. Dá se očekávat, že se čínské výsledky zlepší ještě do konce letošního roku,“ neskrývá optimismus ani analytik Merrill Lynch Tching Lu.

Spolu s údaji o vývoji hrubého domácího produktu zveřejnila Čína i sérii dalších makroekonomických dat. Z těch nejdůležitějších je to průmyslová výroba, která se v září meziročně zvýšila o 9,2 procenta. Zrychlila tak růst ze srpnových 8,9 procenta a překonala odhady analytiků, kteří čekali devítiprocentní růst. Maloobchodní tržby se v září meziročně zvýšily o 14,2 procenta, což je také zrychlení proti srpnu, kdy tržby vzrostly o 13,2 procenta. Na trhu se čekalo, že v září zůstane zachováno srpnové tempo růstu.

Čínským státním firmám klesl zisk

Čínské ministerstvo financí zveřejnilo rovněž údaje týkající se celkového zisku čínských státních firem. Za devět měsíců letošního roku klesl o 11,4 procenta na 1,55 bilionu jüanů (4,7 bilionu korun). Celkové zásoby státních firem stouply za devět měsíců o 17,3 procenta.  Analytici varují, že pokles zisků státních firem by mohl ohrozit schopnost vlády financovat investiční plány. Ty jsou důležité pro podporu zpomalující ekonomiky.

Daří se letecké dopravě

Letecká doprava pumpovaná obřími státními dotacemi navzdory všemu vzkvétá. Čínský vzdušný prostor kontroluje ministerstvo obrany a pouze 20 procent je vyhrazeno civilní dopravě. To nyní ale zdaleka nestačí - tři čtvrtiny všech letů v zemi měly vloni zpoždění. „Čínský civilní letecký prostor je hodně přetížený,“ podotkl Ku Jing-pching. 

Problémem rychle rostoucího odvětví je i nedostatek kvalifikovaných zeměstnanců. Chybí hlavně zkušení letečtí kontroloři a piloti. Společnost Boeing odhaduje, že při současném tempu růstu bude Čína během dvaceti let potřebovat 72 tisíc nových pilotů. „Normy pro naše piloty nejsou příliš vysoké, protože jich máme míň než letadel. Když nejsou piloti, kteří by létali, je to plýtvání zdroji. Pokud chybí zkušení piloti, necháme létat ty nové,“ poznamenal Li Chao, profesor aviatiky. 

Rozvoj čínského letectví pohání stoupající životní úroveň. Stále více Číňanů si může létání v obrovské zemi dovolit. Vloni tady pasažéři podnikli letecky 290 milionů cest. V roce 2015 se jich očekává 500 milionů.

Vydáno pod