Exekuce nikdy více: S řešením dluhů pomůže Česká pošta

Praha – Česká pošta od začátku příštího roku spustí v ostrém provozu novou službu, která by měla informovat dlužníky o výši jejich dluhů. Na základě mandátu od věřitele bude pošta v rámci služby DINO (Dluhové inkaso obyvatelstva) rozesílat zásilky s fialovým pruhem, v nichž dlužníky upozorní, jakou částku komu dluží, a zároveň jim nabídne i pomoc při řešení dluhových problémů.

DINO aplikuje principy, které podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) zavádí přijatá novela občanského správního řádu, tedy zejména povinnou výzvu dlužníkovi před zahájením exekučního řízení. S myšlenkou DINO přišla před dvěma roky advokátní kancelář Kubištová & Co. Zájem už projevili třeba mobilní operátoři.

Cílem nové služby je především ušetřit náklady na případnou exekuci – na pobočkách pošty bude možné dluh uhradit nebo si dohodnout splátkový kalendář.

Miroslav Kalousek (TOP 09), ministr financí:

„Je třeba zdůraznit, že služba je krokem vstříc především vůči skupinám s nejnižšími příjmy, které jsou často nejhůře informačně vybavené. Je to pokus ochránit ty slabé, aby jejich situaci nezneužívali někteří silní.“

Dlužníci za doručení jedné zásilky zaplatí podle výše pohledávky od 258 do 1 188 korun. Řádově na stokoruny pak vyjdou poplatky například za sjednání splátkového kalendáře a další služby. V porovnání s řešením pohledávek inkasními firmami nebo právníky jsou poplatky zhruba na poloviční až třetinové úrovni.

V případě úspěšně vymožené pohledávky dostane pošta od věřitele její poměrnou část. Pokud ale dlužník nezaplatí, nedostane pošta za své služby nic. I tak to ale pro ni bude lukrativní byznys. Obzvlášť v době, kdy pohledů a dopisů roznáší čím dál méně. „Věříme, že v příštím roce obrat, kterého dosáhneme spolu s naším partnerem, bude v řádu desítek milionů,“ uvedl generální ředitel České pošty Petr Zatloukal.

Ředitel pošty: Lidé často ani nevědí, že nějaký dluh mají

Podle Zatloukala mnoho lidí vůbec neví, že nějaký dluh má. Službu již pošta otestovala v Karlovarském a Plzeňském kraji. V rámci pilotního provozu vybrala vzorek 342 pohledávek starých nejméně pět let. Osobně doručila 40 procent zásilek a dalších 15 vhodila do schránky. K přepážce se kvůli řešení dluhu dostavila čtvrtina příjemců. Z toho dvě pětiny si sjednaly splátkový kalendář nebo dluh akceptovaly.

Celkový objem pohledávek řešených inkasními agenturami se loni zvýšil o 11 procent na 30 miliard korun. Průměrná výše dluhu stoupla zhruba o 500 korun na 15 169 korun. Celkem Češi dluží už přes bilion korun a problémy se splácením má v tuzemsku asi každý desátý.

Češi platí za úvěry dvakrát víc než obyvatelé eurozóny

Podle posledního průzkumu Equa Bank zaplatí Češi za úvěry dvakrát víc než Západoevropané – úrokové sazby a poplatky na spotřebitelských úvěrech jsou totiž v tuzemských bankách dvakrát vyšší, než je průměr eurozóny.

„Podle mého názoru jsou k tomu v podstatě dva důvody. Když se podíváme na rozložení trhu spotřebitelských půjček, tak více než 70 procent trhu drží několik největších hráčů – ať už bankovních, nebo nebankovních institucí. Ten druhý důvod je, že český trh bankovních i nebankovních institucí v oblasti spotřebitelského financování nevytváří dostatečný počet příležitostí pro drobné klienty si levně refinancovat úvěr,“ vysvětluje obchodní ředitel Equa Bank Petr Řehák.