Bankovní dohled by mohl odstartovat v roce 2013, Nečas stále hrozí vetem

Brusel - Česko je podle premiéra Petra Nečase nadále připraveno zablokovat plán na vznik jednotného evropského dohledu nad bankami. Nečas to oznámil dnes nad ránem po mnohahodinovém jednání prvního dne summitu EU. Podle unijního prezidenta Hermana Van Rompuye by jednotný bankovní dohled pod patronátem Evropské centrální banky (ECB) mohl v zemích eurozóny začít fungovat během příštího roku. Lídři sedmadvacítky proto chtějí dohodnout právní rámec supervize ještě do konce roku 2012.

„Nejenom ČR, ale i některé další státy, například Švédsko, upozorňovaly na to, že neznáme podobu všech těch návrhů, které se týkají bankovní unie,“ řekl kolem půl čtvrté ráno Nečas. „Čili to riziko českého veta tady samozřejmě pořád je. Protože pořád nemáme podrobnou znalost toho, jak by měly legislativní návrhy fungovat, a tudíž, zda jsou zde dostatečné garance pro to, aby bylo zabráněno potenciální destabilizaci českého finančního trhu,“ dodal.

ČR podle Nečase přijela na nynější summit s tím, že spíše než obsah návrhů k bankovní unii by se měla dohodnout procedura jejich projednávání. „Jsme rádi, že se nám to podařilo prosadit,“ podotkl Nečas. Faktické pozdější spuštění jednotného bankovního dohledu není podle něj odložením jeho vzniku, ale spíše odrazem realističtějšího přístupu evropských politiků vzhledem k možnostem časového a věcného zpracování zvažovaných námětů.

Premiér Petr Nečas při focení lídrů evropské sedmadvacítky
Zdroj: ČT24

Předseda české vlády také připomněl, že některé členské země nyní na zavedení dohledu váží například možnost přímé rekapitalizace bank v eurozóně prostřednictvím nového mechanismu ESM.

Jednotný dohled by se měl týkat zemí eurozóny, avšak mohly by se k němu připojit i další země - budou-li chtít. Jde o jeden z hlavních bodů rodící se bankovní unie. Těmi dalšími jsou společný garanční systém vkladů a fond na řešení problémů bank.

Dohledem bude pověřena Evropská centrální banka (ECB). Sledováním více než 6 000 evropských finančních ústavů pověří národní regulátory. Bude mít ovšem možnost kdykoli zasáhnout, pokud to uzná za vhodné.

Rompuy: Všichni jste zváni

„Dáváme našim ministrům financí ambiciózní úkol vytvořit právní rámec (dohledu) do prvního ledna 2013. Tato bankovní supervize bude pak budována během roku 2013,“ řekla německá kancléřka Angela Merkelová.

„Všechny členské státy jsou zvány a mohou se připojit,“ řekl prezident EU Herman Van Rompuy. „Otevřenost by se měla odrážet v řídící struktuře - s odpovídajícími právy i povinnostmi pro všechny účastnící se země,“ dodal.

Herman Van Rompuy, předseda Evropské rady:

„Naléhavě potřebujeme vytvořit jednotný dohled, který by zabránil bankovním rizikům a šíření nákazy přes hranice. Proto Evropská rada vyzvala k rychlému postupu. Cílem je shodnout se na právním rámci do 1. ledna 2013.“

José Manuel Barroso, předseda Evropské komise:

„Nový supervizor bude moct zasáhnout, když bude potřeba, do fungování jakékoliv banky v eurozóně. Bude to co nejotevřenější pro ostatní členské státy, které se budou chtít zapojit, a integrita jejich trhů bude respektována.“

Některé důležité otázky nicméně zůstávají i nadále otevřeny. Jde například o to, jak přesně by se mohly zapojit i státy stojící mimo eurozónu, které by o to stály, avšak které nemají v ECB zastoupení. O tom by mělo být jasno na summitu v prosinci.