V penzijní reformě je závažná chyba, Nečas o ní ví

Praha - V penzijní reformě, která má vejít v platnost příští rok v lednu, je podle právních expertů chyba. Radovat by se z ní mohli živnostníci - podle novely zákona o pojistném na sociální zabezpečení by mohli platit na pojištění 8,5 procenta z vyměřovacího základu namísto současných 28 procent. Podle premiéra Petra Nečase by výpadek inkasa sociálního pojištění od živnostníků do značné míry destruoval státní rozpočet. Náměstek ministra financí Radek Urban chybu popírá.

Nečas vidí chybu v neschválení prováděcích zákonů

„O tomto nebezpečí vím. Je to jeden z důsledků toho, že bylo dáno veto na prováděcí zákon, a důsledkem nepřijetí tohoto prováděcího zákona k důchodové reformě by opravdu byl s vysokou pravděpodobností hraničící s jistotou tento obrovský výpadek příjmů státního rozpočtu,“ uvedl Nečas. Stejně to vidí i ministerstvo financí. „Na poslední chvíli vetovat prováděcí zákon je mimořádně nešťastné a nevhodné,“ konstatuje mluvčí ministra financí Ondřej Jakob.

Václav Klaus, prezident

„Ať se na mě nevymlouvají, ať si dají věci, pan ministr financí, do pořádku a bude dobře.“

Legislativní chybu měla napravit takzvaná technická novela k penzijní reformě. Tu však sněmovně vrátil prezident Václav Klaus. Podle vyjádření daňového experta však není zcela jednoznačné, že novela nastalý zmatek skutečně napraví, píše dnešní deník E15.

Náměstek Urban chybu popírá

„Kategoricky odmítám, že jde o chybu či záměr. Nepopírám, že parlamentní pozměňovací návrhy a prezidentské veto způsobily nejasnosti. Rozměr problému může teoreticky dosáhnout částky 10 miliard korun. Chtěl bych uvést, že ministerstvo financí počítá s tím, že prezidentské veto bude přehlasováno. Analyzujeme i možnosti, jak postupovat v případě, že by veto přehlasováno nebylo,“ tvrdí Radek Urban, náměstek ministra financí.

Stát by se ošidil o desítky miliard

Tato chyba v zákoně by prý připravila stát o zhruba 20 miliard korun ročně. Z oněch 8,5 procenta má jít pět procent pojistného do nového fondu, takže do průběžného systému by na výběru pojistného stát přišel skoro o 90 procent současných plateb.

„Takový výpadek z příjmů státního rozpočtu by státní rozpočet na příští rok do značné míry destruoval a já věřím, že všichni aktéři jsou si toho vědomi,“ doplnil Nečas.

Problém prý způsobily pozměňovací návrhy

Novela již ovšem vyšla ve Sbírce zákonů a 1. ledna 2013 vstupuje v platnost. Zmatek v normě způsobily podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívové pozměňovací návrhy v parlamentu. Nejde tedy o omyl, který by byl už v původním návrhu.

Česká správa sociálního zabezpečení eviduje 993 tisíc samostatně výdělečně činných osob, které loni zaplatily na pojistném celkem 23,3 miliardy korun.