Polští horníci stávkují - chtějí víc peněz

Wroclaw - Čtyřiadvacetihodinovou stávku zahájili v šest hodin ráno horníci polské Jastřebské uhelné společnosti (JSW), která je největším producentem koksovatelného uhlí v Evropské unii. Požadují zvýšení platů. Firma ale tvrdí, že na to prostředky nemá - cena uhlí totiž klesá. Horníci stávkovali už v červenci, vedení společnosti ale tehdy nepřiměli, aby jejich požadavky splnilo.

„Sfárají jedině ti pracovníci, kteří jsou nutní pro zajištění bezpečnosti dolu,“ řekl agentuře PAP Piotr Szereda, mluvčí stávkového výboru.

Odbory požadují, aby jim od tohoto měsíce platy vzrostly o 3,8 procenta, vedení firmy nabízelo jen tříprocentní zvýšení. Stávkující také chtějí, aby zaměstnanci dostali jednorázovou odměnu 2 500 zlotých (asi 15 100 korun), vedení je ale ochotno každému vyplatit 1 000 zlotých. JSW loni dosáhla čistého zisku přesahujícího dvě miliardy zlotých. Letos se ale musí vypořádat s klesajícími cenami koksovatelného uhlí i koksu na světových trzích.

Nedávno se stávkovalo i v dolech v JAR

Stovky stávkujících horníků v Jihoafrické republice rozháněla policie pomocí slzného plynu a gumových projektilů. Rozbuškou pro protesty, které se rozběhly u platinového dolu Marikana, bylo prohledání jejich ubytovny a odebrání zbraní tamní policií. Příčinou nepokojů byla snaha horníků o zvýšení mezd. Při střetech s policií přišly o život desítky lidí.

Komentář Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)