Londýn, Glasgow i Belfast ve víru demonstrací proti škrtům

Londýn - Na protestní pochod proti úsporným opatřením konzervativní vlády vyrazily v Londýně, Glasgow i Belfastu desetitisíce lidí. Demonstraci svolaly odborové svazy. Součástí akce je i manifestace v Hyde Parku, kde má mezi desítkami řečníků promluvit i šéf labouristické opozice Ed Miliband.

Manifestačního pochodu se účastní státní zaměstnanci, členové odborů, míroví aktivisté, levicoví politici a další lidé nespokojení s politikou konzervativně-liberální vlády premiéra Davida Camerona. Demonstranti vládě vytýkají, že hájí zájmy elit a ignoruje utrpení běžných lidí.

Bohatí mají platit vyšší daně, hřměl dav

Demonstranti doufají, že pochod poukáže na nesouhlas Britů se škrty ve veřejném sektoru. Těmi chce vláda zkrotit rozpočtový deficit. Účastníci akce troubili na dechové nástroje a pískali na píšťalky a nesli transparenty tvrdící, že „úspory nefungují“, a požadující větší zdanění bohatých či více peněz na školství. Premiéra Camerona vyzvali mimo jiné k tomu, aby se více zasadil o oživení ekonomiky.

Protesty v Británii
Zdroj: ČTK/AP/Alastair Grant

Do ulic vyšli například i zdravotní sestry, knihovnice nebo řidiči sanitek. Průvod prošel mimo jiné kolem budov parlamentu. Vyvrcholením akce má být manifestace v Hyde Parku, kde byl mezi desítkami řečníků ohlášen i šéf labouristické opozice Ed Miliband. „Říkali nám, že úspory pomohou růstu naší ekonomiky. Ale naše hospodářství neroste. Stagnuje,“ citovala z předem zveřejněného projevu Milibanda agentura Reuters.

Organizátoři demonstrace tvrdí, že její účastníky do Londýna přivezlo mimo jiné více než 250 autobusů. Podobné protesty se konají také v metropoli Severního Irska Belfastu a největším skotském městě Glasgowě.

V Británii se zvedla DPH i daně zaměstnanců

Cameronova vláda sází na snižování výdajů na sociální politiku či zmrazení mezd ve státní sféře. Zvýšila základní sazbu DPH ze 17,5 na 20 procent i zdanění alkoholu a tabákových výrobků. Vyšší daně musí ze mzdy odvádět i zaměstnanci, přitom ale vláda odmítá zvýšit zdanění bohatých.

Tisíce Britů protestovaly proti úsporám (zdroj: ČT24)