Exekutorská komora varuje před falešnými exekutory

Praha – Dluhy českých domácností rostou. A ruku v ruce s tím přibývá i lidí, kteří se na tom snaží vydělat. O společnostech nabízejících půjčky, které vás mohou připravit o všechno, jsme již v minulosti informovali. Teď podle exekutorské komory přibývá také falešných exekutorů. Jen v posledních týdnech se objevily dva nové případy.

Pan Luboš z Chomutova se rozhodl vymáhat peníze, které mu dlužil pan Josef, prostřednictvím soudního exekutora. Avšak místo s exekutorským úřadem vstoupil do jednání s vymahačem, který jen obratně operoval s pojmem exekuce. V domnění, že sděluje všechny potřebné informace exekutorovi, je poskytl vymahačům. Až po čase se mu zdálo divné, že od exekutora žádné peníze nedostal, byť měl zprávy o tom, že dlužník část peněz zaplatil. Obrátil se proto s žádostí o informace na exekutorský úřad, o němž si myslel, že je provedením exekuce pověřen.

K překvapení pana Luboše však exekutorský úřad Praha 5 nevede žádnou exekuci proti panu Josefovi. Žádný soud ji nikdy nenařídil. Vyšlo najevo, že Luboš do té doby nekomunikoval s pravým soudním exekutorem, ale s podvodníkem. Ten neváhal vystavovat falešné úřední dokumenty a fiktivně je podepisovat jménem reálně existujícího exekutorského úřadu. Dokonce měl k dispozici i falešné kulaté razítko exekutorského úřadu.

Padlo trestní oznámení, další zřejmě přijde brzy

Exekutorský úřad už v tomto případě podal na podvodníky trestní oznámení. To ale není jediný případ, kdy se podvodník snažil vydělat na dluzích jiných lidí. Trestní oznámení možná brzy padne i v dalším případě falešného vymahače dluhů.

Paní Annu oslovil exekuční vykonavatel. Prokazoval se přitom vizitkou exekutorského úřadu Nový Jičín a vyhrožoval paní Anně zabavením majetku – to vše jménem exekutora doktora Fišera. Paní Anně se ovšem zdálo chování vykonavatele divné, a tak kontaktovala příslušný exekutorský úřad. Dozvěděla se, že ten k ní žádného vykonavatele neposlal.

Nakonec se ukázalo, že se u paní Anny vydával za vykonavatele muž z nedaleké vesnice, který nemá s žádným exekutorským úřadem nic společného. Z veřejných rejstříků se dozvěděl, že paní Anna má dluhy a rozhodl se vylákat z ní peníze.

Jak odhalit případného podvodníka?

Exekutor nemůže u dveří dlužníka zazvonit z ničeho nic. Pravý soudní exekutor přichází ke slovu až ve chvíli, kdy existenci dluhu potvrdí soud a exekuci nařídí. Usnesení soudu musí být dlužníkovi doručeno, upozorňuje exekutorská komora.

Zda u vás zvoní pravý exekutor, si můžete ověřit na webu exekutorské komory, kde je k dispozici aktuální seznam soudních exekutorů. Než exekutora pustíte do bytu, chtějte vidět dokumenty, které musí mít podle zákona při výkonu soudního rozhodnutí u sebe. Prokázat se musí průkazem exekutora, na kterém je uvedeno jeho jméno, přímení, titul, sídlo exekutora a nechybí ani státní znak. Dále musí mít u sebe občanský průkaz a exekuční listiny. Mezi ty patří usnesení soudu o nařízení exekuce a exekuční příkaz s kulatým razítkem.