Profesionální sport může být živnost

Brno – I vrcholový fotbalista může být živnostníkem. Takovým verdiktem dal Nejvyšší správní soud za pravdu někdejšímu obránci Sparty Jiřímu Homolovi ve sporu s daňovým úřadem. Fotbalista hrál pro klub na živnostenský list, podle finančních úředníků měl doplatit 90 tisíc korun, protože sportovní vybavení a oblečení považovali za nepeněžní příjem. Zároveň mu ale úřad odmítal uznat peníze zaplacené klubu jako náklady. Z verdiktu soudu vyplývá, že i profesionální sportovec může svou činnost vykonávat jako osoba samostatně výdělečně činná. Informují o tom Hospodářské noviny.

Podle Hospodářských novin znamená soudní rozhodnutí výrazný posun v otázce přípustnosti švarcsystému (neboli zastřeného zaměstnaneckého poměru). Soudce Vojtěch Šimíček přiznal existující napětí, protože práce profesionálního sportovce sice vykazuje řadu atributů závislé činnosti, zároveň je ale velmi specifická a nelze v jejím rámci uplatnit všechny zákonem stanovené prvky zaměstnaneckého poměru. Podle soudce je třeba nepředstavitelné dodržování povinných pracovních přestávek, kdy by se hráči uprostřed hry sebrali a odkráčeli na pauzu.

Fotbalista patrně bude muset za dresy a vybavení daň uhradit, ovšem položku si bude moci započítat do nákladů a odečíst ji od daňového základu. A to i přes skutečnost, že klub mu již částku vyrovnal formou osobních odměn. Od úřadu rovněž obdrží 16 tisíc korun na soudní výlohy.

Podle verdiktu stát nemůže nutit zúčastněné strany do zaměstnaneckého poměru, pokud o něj nestojí nebo by pro ně byl nevýhodný. Deník upozorňuje, že může jít o zlomový závěr v posuzování toho, co je a co není švarcsystém.