Pilsen Steel obnovuje z poloviny výrobu

Plzeň - Do práce nakonec nastoupila až polovina ze všech téměř 900 pracovníků hutí a kováren Pilsen Steel. Plná výroba pecí i lisů pak naběhne do konce listopadu. Společnost Pilsen Steel, která je od 17. září v úpadku kvůli předlužení a od konce června nevyráběla, má obnovené dodávky veškerých energií a její obchodníci intenzivně shánějí nové zakázky. Finance podnik získal začátkem října od české investiční skupiny KKCG a její půjčku nyní čerpá.

„Výroba se pomalu rozbíhá, žádné problémy nejsou. Funguje předběžný věřitelský výbor, který schvaluje všechny důležité procesy,“ vysvětlil personální ředitel podniku Pavel Ratislav. Podnik má k dnešnímu dni 893 zaměstnanců, z nichž polovina je doma na 80 procentech mzdy kvůli překážce na straně zaměstnavatele.

Firma pomalu získává zakázky zpět

„Indukční pece už jsou v provozu, obloukové naběhnou v polovině listopadu,“ dodal Ratislav. Renomé podniku se pomalu vrací zpět, ale zakázek zatím mnoho není. Trvalé využití všech lidí přitom bude záležet na jejich objemu. Za půl roku odešlo na vlastní žádost 40 lidí. Nedávno dala firma kvůli optimalizaci stovku výpovědí a do konce roku by s přirozenými odchody měla mít asi 750 lidí.

Na hospodaření firmy nyní přísně dohlíží prozatímní věřitelský výbor, insolvenční správce i investiční skupina KKCG. Podle pověřeného generálního ředitele Tomáše Egermajera není společnost Pilsen Steel „v úkonech vůči třetím osobám nijak omezena a je nadále oprávněna jednat sama prostřednictvím statutárního orgánu a pověřených zaměstnanců“.

Skupina KKCG uzavřela s podnikem úvěrovou smlouvu 2. října. V první vlně poskytla 100 milionů korun a do konce roku celkem čtvrt miliardy. To by mělo bez problémů stačit na financování provozu do konce roku, míní mluvčí KKCG Dan Plovajko. KKCG chce zachovat současnou zaměstnanost.

Pilsen Steel
Zdroj: ČT24