Nováček na pražské burze příliš nelákal

Praha - Akcie společnosti Tatry mountain resorts (TMR) zůstaly první den obchodování na hlavním trhu Burzy cenných papírů Praha na úvodní ceně 1 085 korun. Během dne se však zobchodovalo jen 400 cenných papírů společnosti, přičemž objem obchodu s nimi dosáhl 436 tisíc korun.

„Už první den naznačil, že zájem investorů o tuto společnost není příliš velký. Obchodní aktivita je poměrně malá, a to jak na pražské burze, tak i na burze ve Varšavě,“ prohlásil analytik České spořitelny Josef Novotný.

„Obchodování, tedy cena i objem, je v souladu s tím, co se očekávalo. Jde o relativně menší emisi ve srovnání s ostatními firmami ve SPAD, čemuž odpovídají i zmíněné parametry. Vývoj ceny na mateřské slovenské burze je rovněž spíše pozvolný,“ vysvětlil Milan Vaníček, analytik J&T Banky, která má roli tvůrce trhu s akciemi TMR.

Akcie TMR (zdroj: ČT24)

Akcie TMR jsou na třech evropských burzách

Tatry mountain resorts se ovšem stala první společností vůbec, jejíž 6,7 milionu akcií zaknihovaných na doručitele je zároveň kótovaných na třech středoevropských burzách, a to bratislavské, varšavské a nyní pražské. 

Na burze ve Varšavě debutovaly akcie TMR, která vlastní a provozuje lyžařská střediska a hotely v Nízkých a Vysokých Tatrách, už 15. října. Jejich cena při uvedení na trh kopírovala cenu akcií na bratislavské burze. V pátek se na tamní burze c obchodovaly na 43,80 eura
(1 091 koruny) při ročním výnosu 5,37 procenta a dividendovém výnosu 2,2 procenta.

„Firma má i hodně klientů z Polska, kteří přijíždí do Tater, a navíc se plánuje zúčastnit privatizace polských areálů, například Zakopane, takže i z tohoto důvodu se uchází o přízeň polských investorů,“ přiblížil analytik Komerční banky Josef Němý.

Tatranské akcie by se mohly v prosinci dostat do indexu PX

Kurz akcií TMR podle generálního ředitele pražské burzy Petra Koblice už tři roky roste a od roku 2009 posílil o 15 procent. Pokud se podle něj nestane nic mimořádného, TMR vstoupí v polovině prosince do báze hlavního indexu BCPP PX. Kdyby byl její kurz jako dnes, váha TMR v indexu by činila 1,3 procenta.

Firma Tatry mountain resorts bude v Česku příštích 20 let provozovat největší lyžařský areál Špindlerův Mlýn. V Krkonoších plánuje stamilionové investice. Podle odborníků chce vstupem na burzu přitáhnout víc zákazníků. Už v minulém týdnu vstoupila ze stejných důvodů na burzu ve Varšavě. 

Tatry Mountain Resorts je největším poskytovatelem turistických služeb na Slovensku. Zhruba 40 procent této firmy vlastní lidé a společnosti, které patří do rodiny J&T.