Organizátoři předváděcích akcí přitvrzují. Důchodce lákají do zahraničí

Praha - Neznalí důchodci jezdí dál na předváděcí akce a zadlužují se. Organizátoři takových akcí navíc přišli opět s novou zbraní - seniory nalákají na zajímavý zájezd do zahraničí. Tam využijí toho, že jsou důvěřiví senioři daleko od domova, neznají cizí jazyk nebo nemají dost peněz a nutí důchodce kupovat drahé věci a podepisovat nevýhodné smlouvy. České televizi se podařilo získat výpověď muže, který byl týden svědkem nátlaku a nekalých praktik v jednom z německých hotelů.

Celá akce nyní často začíná pozvánkou na výlet do zahraničí. Oblíbeným cílem se stala Hitlerova horská chata v Německu, ale i Rakousko nebo Turecko. Za pětidenní zájezd zaplatí důchodce 5 tisíc korun. „Seniory ale odvezou i jinam. Tam už musí platit další částky, na což nemají eura,“ poznamenal jeden z očitých svědků Jiří. 

Po výletě organizátoři odvezou důchodce do penzionu Auerwirt, kde se odehrávají klasické předváděcí akce. Podle informací České televize takovou akci za týden absolvovalo zhruba tři sta českých důchodců. „Takové akce se tu konají, organizuje je firma Beck,“ konstatoval jeden ze zaměstnanců penzionu. Že zájezdy firma opravdu organizuje, se ČT přesvědčila na jejích webových stránkách. Na firmu Beck se přitom pravidelně zaměřuje ČOI. Nedávno dostala pokutu zhruba 100 tisíc korun za nekalé praktiky. 

Za hranicemi organizátoři předváděcí akce dokáží přitvrdit. Důchodcům nutili třeba nádobí za desítky tisíc korun. Chtěli po nich také kontakty na jejich známé. Za to pak seniorům slíbili, že vyhrají nějakou cenu. Podle svědka se tak stalo ale jen za podmínky, že se přihlásí na zájezd i příští rok. „Smlouvy museli podepsat předem, navíc důchodce nepouštěli na záchod a nedávali jim ani najíst,“ poznamenal Jiří. Organizátoři se tedy snaží zesílit psychický tlak na lidi tím, že jsou daleko od domova.

Miloš Borovička, právník:

„Ten důchodce neumí jazyk a bojí se, že když nepodepíše, tak se nebude moci dostat domů. Někteří podepsali smlouvu v cizím jazyce a až doma zjistili, že něco koupili.“

Organizátoři předváděcích akcí mají pořád nové kličky

Důchodcům nepomáhá žádná osvěta, zadlužují se zas a znova. Novela občanského zákoníku sice odstranila často zneužívanou výjimku o sjednání osobní návštěvy, časopis dTest ale nedávno přišel se zjištěním, že zákonodárci zavedli novou výjimku, která se vztahuje pouze na opraváře. A toho obchodníci zneužívají. 

Nově totiž platí, že pokud je zboží opraveno nebo upraveno v místě určeném spotřebitelem, nelze od smlouvy odstoupit. Obchodníci si tak na předváděcích akcích již nesjednávají návštěvy u spotřebitele, které jsou často fiktivní, zákazníka ale nechávají podepsat kromě kupní smlouvy i smlouvu o úpravě a opravě zakoupených věcí. 

ČOI letos zjistila závady celkem na dvou třetinách kontrolovaných předváděcích akcí. Nejčastějším porušením zákona na předváděcích akcích zůstává používání nekalých obchodních praktik, včetně těch agresivních.