Ve střední Evropě se podniká lépe, v reformách vedou Poláci

Washington - Poláci se mohou radovat. Podle zprávy Doing Business, kterou zveřejnila Světová banka, se totiž právě jejich země zasadila prostřednictvím reforem o usnadnění podnikání nejvíc na světě. Dobře jsou na tom i ostatní státy střední a východní Evropy. Žebříčku zemí, kde se nejlépe podniká, stále vévodí Singapur, na jeho konci se pak umístily africké státy nebo Chávezova Venezuela.

Česká republika vykázala pokrok ve třech hodnocených oblastech - v registraci nemovitostí, zahraničním obchodě a placení daní. Další zlepšení Světová banka zaznamenala na poli pracovních zákonů, které do desítky kritérií zahrnuty nejsou. Celkově si ale ČR v žebříčku pohoršila o jedno místo na 65. příčku, protože některé země za ní se zlepšily více. ČR je tak například těsně za Ghanou, ale i za stále se lepšícím Běloruskem.

Česká vláda podle zprávy umožnila katastrálním úřadům elektronický přístup k databázi obchodního rejstříku, což odbouralo potřebu vyzvedávat si na rejstříku potvrzení. V zahraničním obchodě umožnila elektronické podávání celních deklarací a dalších dokumentů a placení daní urychlila podporou jeho elektronické formy. Česko také zlepšilo pro podnikatele podmínky u délky pracovních smluv a snížilo povinné odstupné při propouštění.

Podle analytika PwC Zdeňka Hrdličky je ale v tuzemsku problém se zakládáním nových společností. Další věcí je také daňové zatížení podnikatelů.

Komentář Zdeňka Hrdličky (zdroj: ČT24)

Čeští podnikatelé se staví za švarcsystém

Podnikatelům v Česku vadí velké množství kontrol souvisejících se snahou státu postihovat nelegální zaměstnávání na živnostenský list a takzvaný švarcsystém. Kritizují také některá avizovaná opatření vlády, třeba omezení daňových paušálů pro osoby samostatně výdělečně činné.

Česko dál výrazně zaostává za Slovenskem, které za poslední rok učinilo v regulaci čtyři zlepšení ve prospěch podnikání a je na 46. místě. V celém regionu střední a východní Evropy zlepšilo podmínky pro podnikání 88 procent zemí.

Výstava světové architektury v Singapuru
Zdroj: ČT24/ISIFA

V celkovém žebříčku snadnosti podnikat letos nadále vede Singapur, za nímž zůstávají Hongkong, Nový Zéland, USA a Dánsko. „Společné mají tyto země to, že mají kvalitní státní správu, nezáleží na tom, jak je velká, ale musí být kvalitní,“ poznamenal Hrdlička.

Do první desítky se dostaly Gruzie a Austrálie, které vytlačily Irsko a Island. Řecko bylo z hlediska posunu v tabulce osmou nejúspěšnější zemí světa a polepšilo si o 22 míst na 78. příčku. Naopak šesté místo od konce obsadila Venezuela socialistického prezidenta Huga Cháveze. Na konci žebříčku se jinak ocitly nejzaostalejší země Afriky.

Dobré podnikatelské klima je motorem ekonomického růstu a tvorby pracovních míst. Ve světě vládne posledních deset let na tomto poli podle Světové banky trend sbližování, což je zásluha globalizace, která směřuje investice tam, kde jsou vítány.

Hlavní body každoroční zprávy Doing Business (2011/2012):

- V minulém roce bylo největším pokrokářem Polsko. Snadnost podnikání se zvýšila skrz čtyři institucionální a regulační reformy. Ty usnadnily registraci majetku, placení daní, vymáhání smluv nebo řešení platební neschopnosti.

- Kromě Polska se usnadnilo podnikání po celém světě i v takových zemích, jako je Srí Lanka, Ukrajina, Uzbekistán, Burundi, Kostarika, Mongolsko, Řecko, Srbsko nebo Kazachstán.

- Celkem 108 ekonomik po celém světě provedlo 201 regulačních reforem s cílem usnadnit podnikání. Toto směřování se zaměřilo na to, aby bylo snazší začít nový obchod, zvýšení účinnosti daňové správy a usnadnění obchodu přes mezinárodní hranice.
- Singapur se umístil na vrcholu žebříčku sedmý rok po sobě, následuje Hongkong, Čína, Nový Zéland, USA a Dánsko.