Obarvené vepřové straší už i Slováky, do Česka nedorazilo

Slovensko - Obarvené vepřové vypadající jako hovězí dorazilo z Maďarska už i na Slovensko. Píše o tom server Sme.sk. Jakou látkou bylo maso obarveno, není zatím jasné. Dovozce tvrdí, že maso do prodeje nešlo. Problém s obarveným masem ohlásilo jako první Švédsko. Hygienici tam už stáhli z obchodů i restaurací několik tun podezřelého masa. Zpracování vepřového vyžaduje vyšší teploty, jeho záměna s hovězím je nebezpečná. Podle českých úřadů se falšované maso do Česka nedostalo.

„Testy ukázaly, že jde opravdu o vepřové maso,“ potvrdil SME šéf Státní veterinární a potravinové správy Jozef Bíreš.

Podezřelé maso obsahovalo 20 procent červené vody

Podvod s masem odhalili na Slovensku obchodníci. Jeden ze slovenských dodavatelů při testování zjistil, že várka údajného hovězího obsahuje 20 procent červené vody. Vzorek proto odnesl do laboratoře, která zjistila, že skutečně nejde o hovězí. Látka, kterou bylo maso obarveno, nebyla podle televize Markíza prozatím identifikována.

Švédští hygienici stáhli z obchodů a restaurací nejméně 3,5 tuny podezřelého masa. Zatím není jasné, kolik takového masa je na Slovensku. Včera ještě inspektoři ověřovali maso v bratislavském a košickém skladě dovozce.

„Státní veterinární správa (SVS) i Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) byly o případu informovány prostřednictvím systému rychlého varování RASFF,“ řekl mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček. Ani SZPI, která kontroluje maso z hlediska maloobchodu, ani SVS, která má na starosti dohled nad dovozy nezpracovaného masa, výskyt přeznačeného vepřového na českém trhu nezjistily.

Na levnějším vepřovém se dá tímto způsobem vydělat

Tamní úřady prověřují, zda vůbec opustilo velkosklady. „Dovozce v pátek tvrdil, že maso dál neprodával, ale chceme si to ověřit,“ dodal Bíreš. Maďarský vývozce se podle všeho pokoušel na záměně vydělat. Vepřové je totiž levnější než hovězí.

Obarvené vepřové maso si podle informací SME převzala firma Heat AB od maďarské společnosti Filetto. Jen letos od ní podle deníku Helsingin Sanomat dovezla 30 až 40 tun masa. Obarvené maso bylo skryto mezi pravým hovězím.

Hygienici záměnu považují za nebezpečnou, protože zpracování vepřového vyžaduje vyšší teploty než hovězí. Při nedostatečné tepelné úpravě mohou přežít někteří parazité nacházející se ve vepřovém mase, což může vést k vážnému onemocnění. Laboratorní testy ale podle Bíreše neprokázaly přítomnost parazitů v mase dovezeném na Slovensko.

Vydáno pod