Peugeot Citroën získá od francouzské vlády až 170miliardovou záruku

Paříž - Francouzský kabinet poskytne úvěrové divizi automobilky PSA Peugeot Citroën finanční záruky ve výši pět až sedm miliard eur (zhruba 124 až 174 miliard korun). Záruky mají podle agentury Reuters zajistit divizi Banque PSA Finance přístup k levným penězům navzdory nedávnému zhoršení ratingu mateřské společnosti.

Agentura Moody's tento měsíc snížila rating PSA Peugeot Citroën na stupeň Ba3. Stoupla tak pravděpodobnost, že klesne také rating úvěrové divize automobilky.

Francouzská vláda chce zabránit masivnímu propouštění

Francouzská vláda hledá možnosti, jak divizi Banque PSA Finance zajistit potřebné financování, jak už v minulém týdnu uvedl francouzský ministr financí Pierre Moscovici. Ovšem ministr reindustrializace Arnaud Montebourg upozornil, že automobilka bude muset výměnou za pomoc pro úvěrovou divizi učinit určité závazky. Montebourg automobilku vyzval, aby omezila plánované zrušení více než 10 tisíc pracovních míst ve francouzských závodech.

PSA Peugeot Citroën, která působí i v České republice, v červenci uvedla, že chce během dvou let propustit až osm tisíc zaměstnanců. Tímto krokem hodlá ukončit ztrátové hospodaření. Propouštění by se podle dřívějších zpráv mělo dotknout hlavně Francie, kde automobilka do roku 2014 uzavře svůj montážní závod v Aulnay u Paříže. Francouzská vláda se přitom snaží přimět automobilku, aby omezila plány propouštění a rušení výrobních linek na domácí půdě a přesunula část zátěže úsporného programu na Španělsko

Automobilka PSA Peugeot Citroën je druhým největším výrobcem aut v Evropě, hned po německém Volkswagenu. V poslední době se však potýká s negativními dopady slabé poptávky na evropském trhu. Firma působí i v Česku, kde má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota.