Domácnosti si připlatí za elektřinu, na vině opět zelená energie

Praha - Za elektřinu si opět připlatíme, za rok to bude téměř 700 korun. Hlavním viníkem jsou dotace na obnovitelné zdroje. Vláda dnes schválila návrh, který předpokládá jejich zvýšení o sedm miliard korun, stát zároveň sníží svůj příspěvek, který cenu pro domácnosti a podniky kompenzuje. Podle předběžných odhadů elektřina pro domácnosti zdraží od dvou do čtyř procent.

Roční podpora obnovitelných zdrojů se má podle nového vládního nařízení zvýšit o 7,2 miliardy korun na skoro 43 miliard. Stát sníží částku, pomocí níž zdražování elektřiny kompenzuje - ze současných 11,7 miliardy na 9,7 miliardy korun.

V roce 2009 přišel do Česka takzvaný solární boom a spolu s ním i zdražování. Domácnosti tehdy ročně připláceli na zelenou energii průměrných 180 korun. Letos už je to 1500. A vláda dnes rozhodla, že příští rok, to bude ještě víc - přes 2 tisíce. Lidé nyní v ceně elektřiny platí za obnovitelné zdroje 419 korun při každé spotřebované megawatthodině. Bez státní podpory by to činilo zhruba 700 korun. Nyní však státní podpora po dvou letech klesá a příspěvek na obnovitelné zdroje tak příští rok vzroste na zhruba 590 Kč/MWh.

„V téhle chvíli se dostáváme do situace, že částka pro rok 2013 je na jednu megawatthodinu velmi vysoká a velmi zatěžující pro český průmysl,“ tvrdí ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Například třinecké železárny budou příští rok místo nových zaměstnanců hledat čtvrt miliardy korun. Peníze, které podnik musí navíc přidat do zelené pokladny.

„My musíme zajistit, aby naše průmyslové podniky nebyly znevýhodněny oproti těm zahraničním,“ říká Pavel Šolc, náměstek ministra průmyslu a obchodu pro energetiku.

Komentář Pavla Šolce (zdroj: ČT24)

Nebýt zelené energie, platily by domácnosti míň

Nebýt tedy obnovitelných zdrojů, cena elektřiny pro konečné spotřebitele mohla v příštím roce podle odborníků klesat či alespoň stagnovat. Domácnostem letos elektřina zdražila v průměru o 3,4 procenta. Energetický regulační úřad předpokládá, že ceny elektřiny porostou kvůli obnovitelným zdrojům ještě řadu let.

Zdražování elektřiny se poplatníkům nelíbí. Ti, kdo dotace pobírají se ale brání. Na obnovitelné zdroje jde jen 10 procent z každé složenky, za zdražování mohou i distribuční poplatky. Ty v Česku tvoří třetinu ceny elektřiny, nejvíc v Evropě.