Česko podepsalo s Kazachstánem smlouvy za téměř 4 miliardy

Praha - V rámci státní návštěvy kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva v Česku uzavřeli zástupci českých a kazašských firem obchodní a investiční smlouvy za téměř čtyři miliardy korun. Největší smlouvy jsou v živočišné výrobě, potravinářství a ve farmaceutické a zdravotnické výrobě.

Finanční objem nejvýznamnějších smluv se pohybuje v řádu stovek milionů korun, největší kontrakt přesahuje miliardu. Nazarbajev přivezl delegaci, v níž jsou čtyři ministři, dva guvernéři a 45 podnikatelů.

Prezident Václav Klaus:

„Záměrem je diverzifikovat náš obchod. Jestli to bude na sever, jih nebo západ, tak to má stejnou hodnotu. Nemůžeme být uzavřeni pouze uvnitř Evropské unie a doufat, že tam nastane nějaký zázrak a ekonomika se urychlí. Musíme obchodovat s dynamicky rostoucími regiony.“

Vývoz z Česka do Kazachstánu letos vzrostl za osm měsíců o 40 procent na 215 milionů dolarů. Dovoz z Kazachstánu dosahuje ročně 649 milionů dolarů. Obchodní bilance tak vyznívá v neprospěch ČR. „Vidíme s radostí, že český obchod s Kazachstánem narůstá, čísla jsou dobrá, pořád ještě nejsou tak vysoká, jak by být mohla. Myslím, že prostor, který existuje, je veliký. ČR a Kazachstán jsou ekonomiky, které se v řadě aspektů doplňují,“ řekl na podnikatelském Kazašsko-českém fóru prezident Václav Klaus.

Nové česko-kazašské smlouvy:

Tuzemská společnost Impex podepsala s kazašskou stranou dohodu na dodávky oleje ze semen řepky do Česka. Hodnota smlouvy je 45 milionů eur (1,1 miliardy korun).
   
Česká společnost Favea podepsala smlouvu na stavbu dvou farmaceutických komplexů v Semeji a Pavlodaru, hodnota kontraktu je 36,5 milionu eur (zhruba 912 milionů korun).

Agroexpo CZ group uzavřel kontrakt na výstavbu ptačí farmy v hodnotě 22 milionů eur (550 milionů korun).

Česká firma Puro-Klima podepsala smlouvu na stavbu rehabilitačního centra ve městě Aktaj a v Almaty postaví zdravotnický závod na výrobu přípravků z polymerů.

Nursultan Nazarbajev
Zdroj: isifa Production/ISIFA

Nazarbajev vyzval české podnikatele k aktivnější účasti v Kazachstánu a zdůraznil, že o ně má země zájem. ČR může podle něho pomoci v procesu rozvoje a modernizace kazašského průmyslu. „Česká republika má zkušenosti a moderní technologie a jsem přesvědčen, že má co nabídnout, hlavně v oblasti stavebnictví, infrastruktury a farmaceutického průmyslu. Kazachstán má zase velké zásoby různých surovin. Obě ekonomiky se vzájemně doplňují,“ řekl.

Kazachstán je třetím nejvýznamnějším dodavatelem ropy do Česka

„V posledních letech jsme se rozvíjeli dosti paralelním způsobem, vystupovali jsme ze socialistického hospodářství a zaváděli jsme tržní hospodářství, v tomto ohledu byl pro mě osobně pan Václav Klaus významným příkladem toho, jak tyto reformy provést rychle, ale zároveň tak, aby je lid dokázal vydržet a netrpět,“ poznamenal Nazarbajev. 

Kazašského prezidenta na Hradčanském náměstí vítala zhruba stovka mladých Kazachů s vlaječkami a tričky s národní vlajkou. Při příjezdu kolony kazašského vůdce a národní hymně jásali.

Reportáž Jana Černého (zdroj: ČT24)