Komise obvinila Microsoft kvůli prohlížeči, hrozí mu vysoká pokuta

Brusel - Evropská komise obvinila americkou softwarovou společnost Microsoft. Důvod? Neplní prý nařízení z roku 2009 a uživatelům operačního systému Windows 7 nedává možnost výběru internetového prohlížeče. Komise tak učinila první krok ve zdlouhavém řízení, které může vést až k potenciálně vysoké pokutě pro Microsoft. Brusel přitom už jednou firmu za tento prohřešek potrestal.

Microsoft, který je největším výrobcem softwaru na světě, se před třemi lety s Evropskou komisí dohodl, že bude spolu s operačním systémem nabízet i možnost výběru prohlížeče. Cílem bylo urovnat antimonopolní vyšetřování, a vyhnout se tak pokutě. Ta by mohla teoreticky činit až deset procent z globálního obratu firmy.  

Evropská komise, která je exekutivním orgánem EU a funguje jako unijní antimonopolní úřad, letos v červenci oznámila, že Microsoft dosud nesplnil dohodu z loňského února. Podle ní měla firma výběr prohlížeče zajistit. Microsoft ale zpoždění zdůvodnil technickými problémy, které mu znemožňují výběr prohlížeče do operačního systému Windows 7 zakomponovat.

„Evropská komise informovala Microsoft o svém předběžném stanovisku, podle něhož Microsoft nesplnil závazek a nezobrazuje uživatelům nabídkovou obrazovku, která by jim umožnila snadno si zvolit prohlížeč,“ uvedla komise ve zprávě, ze které cituje agentura Reuters. Komise proto Microsoftu odeslala seznam námitek, které proti němu má.

Mluvčí Microsoftu Robin Koch odmítl postoj komise komentovat, neboť ještě neměl možnost seznam námitek prostudovat. Pokud by se ale vycházelo z celosvětového obratu Microsoftu, pak by pokuta mohla dosáhnout až na 7,4 miliardy dolarů (téměř 142 miliard Kč). Je to přitom už podruhé, co podnik nesplnil nařízení, které mu uložila evropská exekutiva.

Joaquin Almuniau, eurokomisař pro konkurenční prostředí

„Microsoft musel uživatelům nejdřív dát zvolit, jaký internetový prohlížeč budou sami chtít používat. Tak si mohli vybrat, co jim nejlépe vyhovuje. Když ale spustil v únoru roku 2011 Windows 7, obrazovku s výběrem už nezobrazoval. Takže uživatelé si nemohli prohlížeč vybrat od února roku 2011 do letošního července.“

Skutečná výše pokuty, pokud spor dojde až do fáze, kdy bude muset Microsoft pokutu zaplatit, ale bude asi nižší. Období, kdy podnik nařízení neplnil, je totiž relativně krátké.

Za posledních deset let se Microsoft dostal do sporu s evropskými regulátory už víckrát. Celková výše pokuty a dalších sankcí, které musela firma zaplatit, už přesahuje miliardu eur (asi 25 miliard Kč).