Rodina energetických štítků má další přírůstek – počítače

Brusel/Praha – Evropská komise přichází s další položkou na seznamu věcí, které musejí být označeny energetickými štítky. Tentokrát se jedná o počítače. Komise je hodlá rozdělit do jednotlivých tříd podle toho, kolik proudu spotřebují. Věří, že tak uspíší nástup úspornějších technologií. Kritici tzv. ecodesignu ale namítají, že ničemu nepomůže a jen omezí trh.

Rodina věcí označovaných energetickými štítky se opět rozšíří. Začalo to tolik diskutovanými žárovkami, pokračovalo například ledničkami a v poslední době se to dotklo i budov. Řada je teď podle Evropské komise na počítačích. Zajímavostí ale může být fakt, že spotřebu počítače řada uživatelů ani neřeší.

Tomáš Kučera, vedoucí nákupu počítačů, Electro World

„Zákazníci se neptají ani tak na spotřebu počítače, ale ptají se na výdrž baterie.“

Směrnice může však nacházet své opodstatnění například v tom, že grafická karta může mít až dvě třetiny spotřeby celého počítače, což je podle redaktora portálu Karla Javůrka Živě.cz. hodně. A právě u těch nejnáročnějších grafických karet se teď spekulovalo i na odborných webech, jestli je směrnice nezakáže. „Co k tomu říci: Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Ale rozhodně to není žádné nařízení, které by cokoli zakazovalo,“ popisuje europoslanec za ČSSD Pavel Poc.

Kritici směrnice jsou ale skeptičí. Podle nich to rozdělením do tříd začne a zákazem některých skončí. „Ta směrnice je určitě trošičku nadbytečná, protože přichází trošičku pozdě, ale může ochránit, aby se neprodávaly nějaké extrémně žravé součástky například z dovozu,“ konstatuje Javůrek. 

Počet prodaných počítačů v unii roste a energetické štítky se budou týkat pochopitelně jen těch nově vyrobených zřejmě od poloviny roku 2014. Podle europoslance za ODS Edvarda Kožušníka může ale směrnice zcela flagrantním způsobem narušit konkurenceschopnost evropského průmyslu jako takového.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)