Lidé si za odvoz odpadků značně připlatí

Praha - Každý Čech naplní průměrně 16 popelnic za rok, odpad ale málokdy třídí. Likvidace přitom stojí města a obce miliony korun, proto odvoz odpadků díky novele zákona od roku 2013 značně zdraží. Současných 500 korun se zvedne až na dvojnásobek. Podle zjištění České televize ale většina obcí a měst volí střední cestu a zdraží zhruba o 200 až 250 korun na osobu. Čtyřčlenná rodina tak může za vysypání popelnic platit tři tisíce korun.

Odvoz odpadků bude brzy dražší. Doposud byla maximum pětistovka, teď to může být ale až dvakrát tolik. „Už tak je to pro domácnost hodně, takže když to bude ještě víc, tak to není moc dobře,“ prohlásila obyvatelka Brna Eva Mikulíková.

Právě v Brně se za odvoz odpadků bude nově platit téměř 700 korun. Popelnice už způsobily i rozkol na radnici. Opozici se nelíbí, že se tak děje v době, kdy se městské náklady na likvidaci odpadů snižují. Vedení Brna plánované zdražení vysvětluje tím, že i přes průběžné snižování nákladů muselo dosud svoz odpadů dotovat z rozpočtu.

Odpadky
Zdroj: ČT24

Lidé by měli začít odpad víc třídit

Přesnou částku by na přelomu roku měli všem obyvatelům sdělit na obecních úřadech. Komu se částka nelíbí, pro toho mají radu statistici. Ti říkají, že pokud by lidé důkladněji třídili, směsného odpadu by zdaleka nebylo tolik. „Sníží frekvenci svozu toho odpadu a obec může tímto způsobem výrazně ušetřit,“ poznamenal ředitel odboru statistiky životního prostředí ČSÚ Jiří Hrbek.

Čím větší je přitom město, tím větší dluhy za odpady. Podle starostů za to může anonymita,  na vesnici se totiž lidé hlídají navzájem. Bohatých obcí, které lidem odpadky odvážejí zadarmo, je přitom málo.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)