Dubajská kavárna láká na velbloudí pochoutky

Dubaj - Dubajská kavárna chce oživit beduínské tradice. V nápojovém lístku proto nabízí pochoutky z velblouda. Do kávy přidává velbloudí mléko, do sendvičů pak jejich maso. Baristi si mohou přetrhnout ruce, o pochoutku je totiž velký zájem.

Velbloudí café latté nebo cappuccino v arabské kavárně může ochutnat každý. „Vyzkoušela jsem velbloudí mléko. A na rozdíl od kravského se podle mě jeho chuť liší jen nepatrně,“ prohlásila jedna ze zákaznic Sophie Bleaková.

Jde o první takový projekt v arabském světě. „Servírujeme kávu s tímto mlékem, protože je velmi zdravé,“ poznamenal vlastník kavárny Emirati Jassim Al-Bastaki. Velbloudí mléko má velmi nízký obsah tuku a je naopak bohaté na vitamin C a železo.

Právě to v minulosti umožnilo pouštním beduínům přežít bez ovoce. Mléko posiluje imunitu a stráví ho i lidé, kteří mají alergii na laktózu. Na rozdíl od toho kravského je ale mírně slanější. „Díky svým nutričním hodnotám je velmi podobné tomu mateřskému. Kromě kávy bychom chtěli mléko využít i do dalších nápojů,“ konstatoval vlastník kavárny.

Z velbloudího mléka se vyrábí i čokoláda

Velbloudí mléko by v budoucnu mohlo představovat obchod v hodnotě zhruba deseti miliard dolarů. Některé dubajské firmy z něj vyrábí čokoládu, o kterou je prý větší zájem než o tu z ovčího nebo kozího mléka, a to i přesto, že jedna čokoláda vyjde v přepočtu asi na 250 korun. 

Dubajská kavárna chce oživit beduínské tradice (zdroj: ČT24)