Odpad z výroby tequily se využívá jako biotopivo

Ciudad de México – Mexické agáve jsou rostliny známé hlavně jako základ pro výrobu tequily. Málokdo ale ví, že se využívají i jinak. Výrobci se pro ně totiž neustále snaží najít další využití. Jedním takovým je využití statisíc tun zbytků z produkce alkoholu, který teď Mexičané mění na biotopivo.

Tequila je mexický národní nápoj, kvůli kterému se Mexiko dostalo na jazyk milionům lidí po celém světě. Ročně se jí v zemi vyrobí dvě stě padesát milionů litrů. Při výrobě ale také vzniká přes tři sta tisíc tun agávové drti jako nepotřebný odpad. Ten zužitkovala firma, která agáve zpracovává na biotopiva.

Francisco Villasenor, majitel společnosti Carbon Diversion America Latina

„Náhodou jsem narazil na statistiky o odpadech z lihovarů a úplně mě ohromily. Viděl jsem v tom obrovskou podnikatelskou příležitost a pak jsme navíc zjistili, že agáve jsou pro biopaliva velmi vhodné, mají totiž velkou výhřevnost.“

Firma má navíc štěstí, protože v zemi roste cena fosilních paliv. Výrobce tvrdí, že jeho agávové brikety vyjdou oproti srovnatelným topivům až o čtvrtinu levněji. Podobné podnikání má navíc i podporu mexické vlády, která se průmyslovým využitím odpadu intenzivně zabývá několik let. Ve státě Chalisco, známém jako země tequily, tak už s vládní podporou běží projekty, které odpadní agáve kompostují na hnojiva a rozbíhá se i továrna na výrobu bioethanolu.

Tequilu v Mexiku vyrábí 159 palíren, většina z toho jsou malé a střední podniky, které k podobným projektům přistupují zdrženlivě. Naopak velké firmy v nich vidí velký potenciál.

Agávová drť slouží jako biotopivo (zdroj: ČT24)