Nečas: Kontroly švarcsystému by měly skončit

Praha - Podle premiéra Petra Nečase by měly skončit přísné kontroly úřadů práce pátrající po firmách, které zaměstnávají přes takzvaný švarcsystém - nelegální zaměstnávání na živnostenský list. Podle Nečase jde o zbytečnou práci úředníků. Řekl to dnešním Lidovým novinám.

Pod záminkou boje s černou prací dělají podle premiéra stovky úředníků práci postrádající smysl. „Musím říci, že ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) zamířilo naprosto falešným směrem. Byla to jedna z chyb MPSV a teď v rámci přehodnocení priorit vládní politiky toto bude určitě věc, která se přehodnocovat bude,“ uvedl Nečas.

Firmy si na šikanu pracovních úřadů kvůli švarcsystému stěžovaly. Tvrdá pravidla a přísné předpisy, podle nichž lze poznat skutečného zaměstnance, kterého si žádná firma nesmí dovolit platit jako osobu samostatně výdělečně činnou, letos prosadil odcházející ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Švarcsystém byl pro zaměstnavatele výhodný především proto, že nemusel za zaměstnance platit sociální pojištění či náhradu mzdy v době nemoci. Lidem za švarcsystém hrozí pokuta v řádu desítek tisíc korun, společnostem i milionů korun.