Špicar: Sjednocené DPH na 17,5 procenta je nejhorší variantou

Praha - Ladislav Minčič, náměstek ministra financí, v Otázkách Václava Moravce potvrdil, že ministerstvo pracuje v rámci sestavování státního rozpočtu se všemi variantami hodnoty daně z přidané hodnoty. Sám se přiklání k verzi, že se poslanci nedokážou na změnách dohodnout, a od ledna příštího roku tak bude platit sjednocená sazba DPH 17,5 procenta. Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Radka Špicara je to ale ta nejhorší varianta a firmám velmi uškodí.

Minčič spíš počítá s variantou 17,5 procenta

„Pracujeme se všemi variantami, ale ne se stejnou mírou intenzity. Návrh rozpočtu musí vycházet z toho, co je právně zakotveno v zákoně, tedy s DPH 17,5 procenta,“ řekl náměstek v OVM. Příliš šancí na ukončení legislativního procesu do konce listopadu nevidí.

Pokud bude skutečně od ledna platit jednotná sazba daně z přidané hodnoty 17,5 procenta, bude to pro tuzemský byznys nejhorší varianta, řekl v OVM viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar. Jen za svůj svaz odhadnul náklady podnikatelů spojené s daňovými změnami na stovky milionů korun.

Ilustrační foto
Zdroj: EPA/QUILAI SHEN/ISIFA

Ve hře jsou ale ještě všechny výše DPH

  • Původní vládní návrhy počítaly od příštího roku se zvýšením obou sazeb DPH o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Proti tomu se kromě opozice postavili i někteří poslanci vládní ODS.
  • Kompromisní návrh premiéra Petra Nečase počítá se zachováním základní sazby daně na 20 procentech a s růstem snížené sazby ze 14 na 15 procent. Tato varianta připraví rozpočet v roce 2013 o deset miliard korun.

Nový návrh státního rozpočtu na příští rok má Kalousek předložit poslancům do 23. listopadu. Původní verzi sněmovna na Kalouskův návrh vrátila ve středu vládě k přepracování.

Vydáno pod