Mladí Španělé hledají štěstí jinde, třeba v Londýně

Madrid - Nezaměstnaní Španělé hledají stále častěji práci v zahraničí. Jen za prvních šest měsíců letošního roku se odstěhovalo víc než 40 tisíc lidí. V poslední době je láká hlavně Velká Británie. Odcházejí hlavně mladí lidé, každý druhý je totiž bez práce. Problémy mají však i podnikatelé, jejich zářijové tržby totiž propadly o rekordních 11 procent.

Najít práci ve Velké Británii je mnohem jednodušší než doma - shoduje se většina Španělů. Do zahraničí odcházejí hlavně mladí lidé, pro které je doma práce nejmíň. „V poslední době jsem byl ve Španělsku na dovolené a situace se tam od roku 2006 hodně změnila. Je to tam hodně špatné. Nejsou tam vůbec žádná volná místa a o jednu práci žádají tisíce lidí. Plat je přitom velmi nízký - je téměř nemožné z něj přežít,“ tvrdí Moses Almenara, vedoucí restaurace La Tasca.

Londýnská City
Zdroj: ANDY RAIN/ISIFA/EPA

Ve Španělsku je každý čtvrtý člověk bez práce. A mezi mladými je to dokonce každý druhý. V prvním pololetí tak odešlo za lepším životem přes 40 tisíc Španělů. „Španělsko je ekonomika se zhruba 45 miliony lidí, takže těch 40 tisíc je jen malý zlomek. Ale pokud by tento trend pokračoval, ztratila by ty nejtalentovanější lidi,“ potvrzuje Lain Begg, profesor na Evropském institutu v Londýně.

Nejvíc nezaměstnaných míří podle nedávných statistik právě do Velké Británie, kde se situace zlepšuje. Tamní ekonomika se vymanila ve třetím kvartále z recese a rostla nejrychlejším tempem za posledních pět let. Úspěch na pracovním trhu závisí především na oboru.

Denně se zabijí kvůli následkům krize tři lidé

Za zvyšující se nezaměstnaností jsou i reformy na pracovním trhu, které umožnily zaměstnavatelům snadnější propouštění. Kvůli vládním úsporným opatřením země a stoupající nezaměstnanosti přibývá sebevražd. „Průměr ve Španělsku je denně devět sebevražd, z toho až tři souvisejí buď s tím, že lidé jsou zoufalí z toho, že si nedokáží najít práci, nebo mají problém, že jim hrozí, že se ocitnou na ulici kvůli tomu, že nesplácejí hypotéky,“ prohlásila spolupracovnice ČT ve Španělsku Lubica Zlochová.

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

Ve Španělsku však nemají problémy jen studenti, ale i podnikatelé. Španělským obchodníkům v září propadly tržby o rekordních 11 procent. To je nejprudší pokles za posledních 8 let. K výsledku podle odborníků výrazně přispělo zvýšení daně z přidané hodnoty - z původních 18 se v září sazba DPH u většiny zboží zvýšila na 21 procent.

Španělská vláda plánuje v rozpočtu na příští rok snížit výdaje skoro o 60 procent. Přes 3 procenta chce seškrtat třeba ve zdravotnictví, víc než 14 procent pak ušetří na vzdělání. Míň peněz vyčlení i na podporu v nezaměstnanosti.