Fiat se stahuje z Česka - chce ušetřit

Praha - Italská automobilka Fiat se stahuje z Česka, většinu svého zastoupení přesouvá do Maďarska. Důvod je jasný - chce ušetřit náklady. Firma oficiálně oznámila, že středoevropská centrála bude v Budapešti. Fiat je ale jen jednou z automobilek, které se kvůli úsporám stěhují. V rámci světa přesouvá své pobočky a výrobní haly například i Ford.

Ztráta 30 milionů korun za loňský rok je známkou toho, že se Fiatu v Česku nedaří. Podle Mladé fronty Dnes automobilka přesun vysvětluje hlavně nižšími náklady, třeba daněmi nebo cenami nájmů či hotelů.

„Jsme první firma, která tenhle krok dělá jako odpověď na krizi, ale určitě ne poslední,“ tvrdí Laszlo Stekl, regionální šéf Fiatu.

Import Fiatu v Česku zaměstnává kolem 50 lidí. Jiné automobilky ale kvůli úsporám přesouvají výrazně víc zaměstnanců. Ford se stěhuje z Velké Británie do Turecka, což by se mohlo dotknout až dvou tisíc pracovníků. Přesouvat se chce i z belgického Genku – to jich může postihnout 4 300. Ušetřit chce tím, že výrobu přesune do Španělska.

PSA Peugeot Citroën
Zdroj: ISIFA/Sipa Press/POL EMILE

Někde jsou továrny rovnou rušeny

Někde se továrny rovnou ruší - Peugeot ve Francii seškrtává až 8 000 pracovních míst. Problémy automobilek řeší i státy. Automobilce PSA z problémů pomáhají vládní finance. A na nejvyšší úrovni jednali v Belgii i zástupci Fordu.

„Cílem konzultace není to, aby automobilka vysvětlila svoje rozhodnutí. Rádi bychom zjistili, jestli máme vůbec nějaké možnosti. Jestli s tím můžeme něco udělat - i když o tom máme pochybnosti. Ale musíme to alespoň zkusit,“ tvrdí Steven Vanackere, belgický ministr financí.

Poptávka po autech v Evropě klesá, a problémy továren tak zřejmě nekončí. Trhy spekulují třeba i o možném zavření evropských továren Opelu.

Fiat se stahuje z Česka (zdroj: ČT24)