Libyjská ekonomika vstává z mrtvých, lidé jsou ale zklamaní

Tripolis - Libyjci před rokem, kdy svrhli diktátora Muammara Kaddáfího, doufali, že je čeká budoucnost snů. Teď ale přišlo zklamání. Země sice zažívá hospodářský boom, lidé ale stále nemají práci a v zemi je prakticky bezvládí. Kdo může, živí se obchodem, který funguje. Libyjci se pomalu učí utrácet.

Někteří lidé rok po převratu hovoří o velkém zklamání. „Od revoluce se nezměnilo prakticky nic. Hodně lidí je tu bez práce, hlavně mladí. Mají přitom jedinou šanci, a to je obchod. Hlavní problém je, že tu pořád nikdo pořádně nevládne,“ konstatoval majitel směnárny v Tripolisu.

Lidé jsou v první řadě svobodní

I přes skepsi některých místních je ale zřejmé, že se řadě lidí žije lépe. Nemají strach jako za Kaddáfiho vlády, víc utrácejí a rozhýbávají ekonomiku. „Lidé jsou svobodní, to je to hlavní. Je to znát i na mém obchodě. Kilo šperků jsem tu dřív prodal jen velmi zřídka, dnes prodávám pravidelně kila i dvě,“ podotkl obchodník v Tripolisu.

Obchod se šperky
Zdroj: ČT24

Kvůli nepokojům se loni přestala částečně těžit ropa i zemní plyn. Také zahraniční obchod zkolaboval a hospodářství se propadlo o šedesát procent. Z krize se země vzpamatovává těžce, přesto láme rekordy.

Odhady MMF pro celý rok 2012 mluví o růstu hrubého domácího produktu až o 120 procent. „Ta čísla se musejí brát s rezervou. Je třeba si uvědomit, že si libyjská ekonomika prožila krutý rok devastace a teď se musí celá postavit znovu,“ řekl hlavní ekonom GE Money Bank Petr Gapko.

Ekonomická situace se Libyjcům nezamlouvá (zdroj: ČT24)

Zemi se nedaří nalákat zahraniční investory

V zemi navíc stále trvá násilí. Běžné jsou únosy, ozbrojená přepadení i bombové útoky. Právě to často odrazuje investory, a to jak z Evropy, tak třeba i z Asie. Investovat by tam přitom mohli miliardy dolarů.