Altner se opět zasadil o insolvenční řízení s ČSSD

Praha - Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení s Českou stranou sociálně demokratickou. V rámci něj se právník Zdeněk Altner domáhá zaplacení údajného dluhu, který včetně jistiny i úroků přesahuje 250 milionů korun. Mělo by se jednat o odměnu za úspěšné zastupování strany ve sporu o Lidový dům, kterou se právník snaží získat už více než deset let. Sociální demokraté ale považují poslední Altnerův návrh za nepodložený, podobně jako dřívější zamítnutý návrh na konkurz majetku strany.

„Spory mezi JUDr. Zdeňkem Altnerem a ČSSD probíhají řadu let a mají svůj počátek v zásadně rozdílné interpretaci smluvních vztahů, jež vznikly v době tehdejšího předsedy ČSSD Miloše Zemana,“ uvedl nynější předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Česká strana sociálně demokratická nyní ve spolupráci s externími právníky situaci analyzuje a v nejbližší době podnikne potřebné právní kroky,“ dodal Sobotka.

„Stále není nic rozhodnuto a já jsem přesvědčen, že to řízení bude zastaveno, že jde jen o formalitu,“ řekl předseda poslaneckého klubu sociálních demokratů Jeroným Tejc.

Spor právníka s politickou stranou se mimo jiné točí kolem společnosti Cíl, kterou ČSSD vlastní a kterou strana podle Altnera v minulosti využila k získání peněz na svou volební kampaň.

Podstata sporu mezi Altnerem a ČSSD:

Bývalý advokát Zdeněk Altner chce po ČSSD peníze, které mu podle jeho názoru náleží za to, že zastupoval stranu v jejím sporu o Lidový dům. Tato nemovitost v pražské Hybernské ulici byla sídlem ČSSD od roku 1907, po únoru 1948 převzali Lidový dům komunisté. Po roce 1989 chtěla ČSSD objekt zpátky - od roku 1993 se soudila se státem a definitivně jej získala v lednu 2000, kdy Ústavní soud potvrdil právní kontinuitu ČSSD.

Altner v návrhu uvedl, že za pohledávku, která je nesporně po lhůtě splatnosti, považuje částku, o níž rozhodl soud v roce 2004. S přisouzeným příslušenstvím od roku 2000 přesahuje podle Altnera 250 milionů korun. ČSSD má podle Altnera také další věřitele, jako švýcarskou společnost H-Holding, pražskou společnost Alba či členy družstva Fio, družstevní záložny.

Bývalý advokát také oslovil ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) s tím, zda se jeho ministerstvo připojí k soudnímu řízení, které má dokázat, že ČSSD nečerpá příspěvky za volby v rozporu s ústavním pořádkem.

Altner, který byl loni po kárném řízení vyškrtnut ze seznamu advokátů, již v minulosti podal desítky žalob a stížností. Předloni například podal návrh Obvodnímu soudu pro Prahu 1, aby předběžným opatřením obstavil majetek ČSSD, společnosti Cíl a také majetek expředsedy Jiřího Paroubka. Jeho dovolání však nevyhověl Nejvyšší soud.