Papež k cestovkám: Chceme bankovní záruku a rozdělené účty

Praha - Dnešním tématem semináře Asociace cestovních kanceláří bylo pojištění cestovních kanceláří. Pojistku cestovkám nařizuje zákon o cestovním ruchu, v řadě případů ale dochází k neshodám mezi pojišťovnou a cestovní kanceláří ohledně plnění. O podrobnostech volal do studia ČT24 mluvčí Aociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Podle Asociace jsou pojišťovny povinny plnit vše stoprocentně. Nicméně díky problémům, které se kolem tohoto tématu točí, Asociace zvažuje zavedení takzvané bankovní záruky. „Banky by dokázaly plnit stejné úkoly jako pojišťovna, což je návrat klientů ze zahraničí, vyplacení kompenzace klientům, kteří zaplatili zálohy a další. K tomu by měly mít k dispozici i různé asistenční služby,“ tvrdí Papež.

„V jiných zemích je běžné, že existuje více forem zajištění, ať to jsou bankovní garance, nebo státní garanční fond,“ říká prezident AČCKA Roman Škrabánek.

Navíc Asociace navrhuje cestovním kancelářím zavedení speciálního účtu jen pro zájezdy. Pro některé pojišťovny je totiž složité kvůli několika účtům a velkému množství transakcí určit objem peněz, které kancelář za zájezdy vybere. S tím totiž souvisí i správné určení výše pojistky.

Černé cestovky jsou problémem státu

V tomto ohledu podle Papeže zanedbává svou roli stát. Živnostenské úřady musí odhalovat černé podnikání. Stávající legislativa je prý dostatečná, ale musí se zpřísnit její vymáhání. Ministerstvo pro místní rozvoj údajně slíbilo, že bude dbát na to, aby úředníci lépe rozpoznali podnikání černých cestovek pomocí různch školení a seminářů.

Bude se trh konsolidovat?

"V tuto chvíli je v česku 1 200 cestovek a letos jich zkrachovalo 7. To číslo není tak velké, je v zásadě stejné jako v zahraničí. Dochází ke konsolidaci především v oblasti masové turistiky a pro turisty nižší a střední třídy - tam je konsolidace dobrá, doplňuje Papež.