Clegg: Chcete nižší rozpočet EU? Británie může být z unie vytlačena

Londýn – Británie by mohla být vytlačena z EU, pokud konzervativci budou dál usilovat o to, rozložit unii snahou o převzetí více pravomocí z Bruselu. Prohlásil to tamní liberálnědemokratický vicepremiér Nick Clegg v reakci na hlasování o postoji Británie k novému unijnímu rozpočtu. Premiér David Cameron ho chce zmrazit na dobu určitou, rebelové z jeho Konzervativní strany a opozice ale žádají, aby přitvrdil a po sedmadvacítce požadoval snížení rozpočtu.

„Evropskou unii reformujete tak, že přesvědčujete ostatní svými argumenty. A Británie toto už dlouho a úspěšně dělá. Nemůžete ale přijít a říct, že chceme být v tomhle klubu, ale zároveň chceme přepsat pravidla hry,“ poznamenal Clegg. 

Odtud je podle vicepremiéra jen krůček k pořádné krizi, která by vedla k odsunu Británie na okraj EU - nebo dokonce mimo ni. „Lidem se hezky poslouchá: 'Pojďme ty všechny smlouvy jednostranně přepsat v náš prospěch',“ řekl Clegg. 

Nick Clegg
Zdroj: Dan Kitwood/Getty Images News

Vicepremiérův názor je takový, že neexistuje naděje, aby byl rozpočet EU snížen tak, jak to požaduje více než padesát rebelů z řad konzervativců a labouristé, protože „žádná jiná země takové snížení nepožaduje“, informoval The Telegraph.

„Nepřistoupíme na dohodu, pokud nebude výhodná pro daňového poplatníka,“ řekl britský ministr financí George Osborne v rozhlasové stanici BBC. „Přejeme si omezení rozpočtu EU. Jsme na začátku jednání. Uvidíme, kam povedou,“ dodal druhý nejvlivnější muž v britské vládě.

Středeční hlasování v Dolní sněmovně, kdy se na stranu opozičních labouristů přidalo i několik desítek protievropských poslanců Cameronovy Konzervativní strany, výrazně oslabuje premiérovu pozici. Vyvolává také pochybnosti, zda má pod kontrolou protievropské křídlo své strany.

Osborne na otázku, zda se Konzervativní strana v evropských záležitostech vymkla kontrole, neodpověděl. Řekl však, že středeční Cameronova porážka v parlamentu znamená, že vláda má poslouchat poslance. „Do Dolní sněmovny přijdeme jen s takovým návrhem, o němž si myslíme, že jej Dolní sněmovna přijme,“ prohlásil šéf státní pokladny.

Na zadní se staví i Francie

Evropská komise navrhla pro roky 2014 až 2020 rozpočet přes jeden bilion eur, tedy skoro 1,1 procenta evropského hrubého domácího produktu (HDP). Německo navrhuje kompromis, který by omezoval unijní výdaje jedním procentem HDP, a německá kancléřka Angela Merkelová se snaží, aby Cameron tento kompromis podpořil.

Ve středu vetem unijního rozpočtu pohrozil také francouzský státní tajemník pro evropské záležitosti Bernard Cazeneuve. Paříž by to podle něho udělala v případě, pokud by klesly výdaje na společnou zemědělskou politiku.

Cameronovi se nezdá volný pohyb osob

Jedním z citlivých témat britské politiky je od rozšíření EU v roce 2004 také imigrace. Britský ministerský předseda v souvislosti s tím už dříve avizoval, že je pro přezkoumání pravidel umožňujících lidem ze zemí EU volný vstup do Británie ve snaze omezit počet občanů EU pracujících v Británii. Imigrace z EU by podle něj měla být součástí celkového přehodnocení „rovnováhy kompetencí“ mezi Británií a unií.

Důvodem případného omezení svobody pohybu v EU, který by znamenal střet s Bruselem a ostatními členy evropské sedmadvacítky, je obava ze zvýšení počtu ekonomických přistěhovalců. Příští rok vyprší omezení pro práci Rumunů a Bulharů v Británii a podle The Sunday Times se experti obávají přílivu lidí hledajících práci.