Elektrárny Opatovice: Nabídka Czech Coalu je diktát

Pardubice – Jako diktát označily Elektrárny Opatovice (EOP) nabídku firmy Czech Coal na dodávku uhlí. Monopol jim totiž nabídl zachování současných cen, ale jen pro výrobu tepla a za podmínky, že si uhlí neopatří jinde. Nabídl jim 600 tisíc tun ročně, EOP ale potřebuje pro výrobu tepla a elektřiny třikrát tolik. "Elektrárně vadí hlavně to, že podle návrhu by mohla uhlí využívat jen na výrobu tepla a teplé vody, nikoliv na výrobu elektřiny," konstatoval mluvčí EOP Petr Zadák. Elektrárny tak nabídku odmítly.

Jan Špringl, předseda představenstva EOP

„Czech Coal nám nabízí dodávky uhlí v objemu pouze třetiny našich potřeb pro výrobu tepla a elektřiny a současně tuto nabídku podmiňuje tím, že nebudeme uhlí kupovat od nikoho jiného. Pro bezpečný a efektivní provoz teplárny je to zcela nedostačující.“

EOP v červenci podaly žalobu na Czech Coal pro nedodržení smlouvy, soud o ní dosud nerozhodl. Czech Coal vypověděl Opatovicím smlouvu 7. června kvůli údajné půlmiliardové pohledávce. Elektrárna ale tvrdí, že má u těžaře přeplatek a že mu zřejmě jde o zvýšení cen. Soudy později nařídily Czech Coalu předběžným opatřením, aby dodával alespoň do konce roku 2012.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

O dodávkách pro následující roky od té doby obě strany neúspěšně vyjednávají. Návrhů smlouvy si už vyměnily několik. Od zahájení topné sezony v polovině září jezdí do Opatovic tři až čtyři uhelné vlaky denně. Kdyby nového dodavatele nesehnaly, došlo by jim uhlí zřejmě v první polovině února.

Podle dostupných údajů měly obě strany smlouvu do roku 2015, která obnášela dodávky 1,8 milionu tun uhlí ročně. Czech Coal už letos nabízel dodávky alespoň pro výrobu tepla a teplé vody a teď navíc tvrdí, že příští rok je ochotný dodávat za stejnou cenu. To už ale neplatí pro výrobu elektrické energie. 

Opatovická elektrárna má elektrický výkon 363 megawattů a tepelný výkon 700 megawattů. Ročně spotřebovává až dva miliony tun hnědého uhlí, což je dvacetina celého objemu těžby v Česku. Teplo z elektrárny odebírá více než 60 000 domácností v Hradci Králové, Pardubicích, Chrudimi a Lázních Bohdaneč na Pardubicku. Teplo z elektrárny bere v regionu také řada firem. 

Vydáno pod