Barclays hrozí další astronomická pokuta, tentokrát 9 miliard korun

Washington – Britská banka Barclays čelí hrozbě další rekordní pokuty. Americké regulační orgány jí totiž hrozí pokutou 470 milionů dolarů (asi 9,1 miliardy Kč) za to, že prý opakovaně před lety manipulovala s trhem s elektřinou v americké Kalifornii. Banka má teď 30 dnů na to, aby vysvětlila, proč by pokutu dostat neměla. Pokud ale se svým vysvětlením neuspěje, pokuta ji nemine. Barclays přitom nedávno řešila podobné obvinění, které se týkalo manipulace s mezibankovní sazbou LIBOR.

Své stanovisko britské bance doručila Federální komise pro regulaci trhu s elektřinou (FERC). Ta tvrdí, že manipulace se dopustila Barclays a její čtyři obchodníci na trhu s elektřinou na západním pobřeží USA. K manipulaci mělo docházet od konce roku 2006 po dobu zhruba dvou let. Postoj, který vůči britské bance zaujal americký regulátor, tak znovu vzkřísil hrozbu tvrdého zásahu i vůči dalším bankám na trhu s elektřinou. 

Úřad banku obviňuje, že při obchodování s elektřinou na fyzickém trhu uplatňovala strategii, které se v branži říká „loss-leader“. Během ní obchodník akceptuje ztrátu u nakoupené elektřiny, aby mohl realizovat zisk u souvisejících pozic na swapovém trhu.

FERC ještě nikdy neudělila tak vysokou pokutu, jakou hrozí právě nyní. Pravomoci komise jsou ale teď mnohem větší než dříve, což je reakce na skandál kolem podobné manipulace z roku 2005 a na pád energetické firmy Enron o několik let dříve.

Energetika
Zdroj: ČT24

Barclays už avizovala, že bude s americkým regulačním úřadem bojovat. Zřejmě se tedy schyluje k velké právní bitvě, která by měla dát odpověď na otázku, zda kdysi běžný obchodní manévr při obchodování s komoditami, tedy strategie „loss-leader“, je pouze nerozumný krok, anebo jde rovnou o ilegální záležitost.

Výsledek právní bitvy bude mít v každém případě obrovské dopady na celý trh. FERC z manipulace podezírá i další významné hráče, včetně největší německé banky Deutsche Bank a britského energetického koncernu BP.

Barclays nedávno řešila podobné obvinění, které se týkalo manipulace s mezibankovní sazbou LIBOR. Od americké Komise pro termínové obchodování s komoditami dostala banka největší civilní pokutu, jakou kdy úřad udělil - 450 milionů dolarů (9,3 miliardy korun). Skandál kolem sazby LIBOR navíc stál místo tehdejšího ředitele banky Roberta Diamonda.