Bankrot důležité banky? Svět stále nemá záchranný plán

Frankfurt - Pokud dojde v blízké budoucnosti ke kolapsu nějaké velké systémové banky, svět na to stále nebude připraven. Prohlásil to člen německé centrální banky Andreas Dombret v rozhovoru pro Die Welt. Od začátků finanční krize, kdy zbankrotovala americká banka Lehman Brothers, se totiž prakticky nic nezměnilo. Neexistuje plán, jak v takové situaci postupovat.

Plán, jak se vypořádat s kolapsem velké banky, je jedním z hlavních úkolů, které vyvstaly po finanční krizi v roce 2008, kdy padla banka Lehman Brothers. Ta byla jedním z pilířů Wall Street. Kolaps měl nedozírné následky na celou globální ekonomiku. „Zatím nemáme reálné řešení pro banky, které jsou příliš velké na to, aby vlády mohly jen tak dovolit jejich kolaps,“ řekl Dombret.

Plán by mohl spatřit světlo světa za dva až tři roky

Na plánu se už ale pracuje. Měl by zaručit, že i velká banka bude moci vyhlásit bankrot a neohrozit celý systém. Ušetřeni by měli být i daňoví poplatníci. „Bohužel máme s tímto plánem už velké zpoždění. Abych byl upřímný, tak nejsme na kolaps důležité banky připraveni lépe, než jsme byli připraveni před finanční krizí,“ dodal bankéř. Doufá prý ale, že zásadní posun by mohl nastat během dvou až tří let.

Bankrot Lehman Brothers změnil svět

Jednalo se o největší bankrot v dějinách USA. Banku tížilo přes 60 miliard dolarů ve špatných investicích do realit a neschopnost najít investičního partnera. Její akcie klesly o 80 procent a většina ze šestadvaceti tisíc zaměstnanců ztratila práci. Newyorská burza tak zažila šok. Pád Lehman Brothers znamenal zlom v tehdejším vývoji krize, která se ze dne na den zhoršila. Zamrzly úvěrové trhy a propad mezinárodního obchodu způsobil globální hospodářskou recesi.

Od roku 2008 byly vlády více zemí nuceny použít peníze daňových poplatníků, aby zabránily pádu dalších systémových bank. Hrozilo totiž, že světová finanční architektura upadne do ještě většího chaosu, než jaký způsobil kolaps banky Lehman Brothers. „Proto je potřeba mít věrohodný mechanismus, který zajistí odchod z trhu (bez negativních dopadů). Dosáhnout takového cíle je ale ohromně komplexní záležitost,“ řekl Dombret.

Globální regulátoři ve čtvrtek uvedli, že nadnárodní banky Citigroup, Deutsche Bank, HSBC a JPMorgan Chase & Co budou muset držet většinu dodatečného kapitálu ze všech 28 klíčových bank. Ty jsou považovány za tak velké a komplexní, že musí mít vytvořen zvláštní polštář, aby v případě nutnosti dokázaly absorbovat i velmi vysoké ztráty.