Státní dluhopisy – za tisícovku i za miliony bez strachu ze ztráty

Praha - Právě dnes startuje tzv. vánoční emise státních spořicích dluhopisů. Vánoční kolo je již třetí emisí dluhopisů určených především občanům. Ti si v předešlé jarní emisi nakoupili dluhopisy za téměř 14 miliard korun. Nejvyšší suma, kterou jeden člověk vložil do dluhopisů, se vyšplhala na necelých 206,2 milionu korun.

Ve vánoční emisi, stejně jako tomu bylo v té jarní, je možné nakoupit minimálně tisíc dluhopisů v hodnotě jedné koruny, za což tedy investor v úhrnu zaplatí tisíc korun. I takové investice se podle ministerstva financí nosí. Na řadu přišly také v jarní emisi, i když častěji lidé vkládali do státních dluhopisů vyšší sumy v řádu stovek tisíc korun. Na státní dluhopisy sází spíše starší lidé. Téměř třetinu jarní emise nakoupili investoři ve věku 61 až 70 let. Další téměř třetina zamířila do rukou držitelů ve věku 51 až 60 let. Naopak lidé do 30 let si koupili jen necelá dvě procenta vydaných dluhopisů.

Právě věk investora přitom hraje podle ekonomů při rozhodování o nákupu bondů důležitou roli. „Spořicí dluhopis je nevhodný například pro dlouhodobé spoření na penzi u lidí mladšího až středního věku, protože ostatní nástroje jim v horizontu 10 až 30 let, které jim do penze zbývají, s vysokou pravděpodobností přinesou mnohem vyšší zhodnocení,“ řekl portálu ČT24 obchodní ředitel společnosti Conseq Investment management Lukáš Vácha.

Mladým lidem se podle expertů spíše vyplatí vložit peníze do nákupu nemovitosti. Sáhnout mohou také po akciích. Investice do nich jsou sice v porovnání se státními dluhopisy mnohem více rizikové, zato pokud ale správně sestavíte portfolio a budete ho dobře řídit, lze očekávat i vyšší výnos.

Ježí se vám z možné ztráty hrůzou vlasy na hlavě? Státní dluhopis je právě pro vás

„Spořicí státní dluhopisy jsou vhodné pro konzervativní investory a běžné střadatele, kteří chtějí pevný výnos ze své investice a nechtějí podstupovat žádná rizika,“ uvedl specialista společnosti AWD Jan Macek. I konzervativní investoři by však podle něj měli vzít v úvahu, že na trhu existují i další produkty, které nabízejí stejné nebo vyšší zhodnocení jako státní dluhopisy. Zajímavou alternativou mohou být například některé spořicí účty u bank anebo termínované vklady. „Vklady v bankách do výše 100 tisíc eur spadají pod státní garanci, tedy stejně jako spořicí státní dluhopisy je garantuje stát,“ připomněl Macek.

Bankovní vklady mohou být pro konzervativní investory zajímavou možností také podle Váchy. Řada z těchto produktů má navíc jednu nespornou výhodu – střadatel se ke svým penězům snáze dostane. I dluhopis je možné prodat předčasně, avšak kvůli progresivnímu nastavení výnosů se připraví o většinu zisku. „Chce-li investor zajímavé zhodnocení, musí se smířit s tím, že dluhopisy bude držet až do jejich splatnosti,“ podotkl Vácha. Podle statistik ministerstva financí se zatím rozhodlo dluhopisy předčasně prodat jen 43 držitelů, celkově je však nakoupily desetitisíce lidí.

Pro dluhopis do banky nebo na poštu

Pokud chcete nakoupit státní dluhopisy, musíte stejně jako za spořicími či termínovanými vklady vyrazit do banky. Vánoční dluhopisy můžete stejně jako předchozí emise objednat na pobočkách České spořitelny, ČSOB, Komerční banky a J&T Banky. Nově také můžete s žádostí o dluhopisy zamířit na některou z poboček České pošty, což značně zvyšuje počet distribučních míst. Novinkou vánoční emise je také to, že si můžete nechat dluhopis zabalit do dárkového balení - jinými slovy, distributor vám vystaví dárkový certifikát se jménem osoby, které chcete cenný papír věnovat.

Chcete nakoupit státní dluhopisy? Jak na to, čtěte zde.