Boháčům podle Bloombergu kraluje magnát Slim před Gatesem

New York - Nový žebříček nejbohatších lidí světa, který dnes vydala agentura Bloomberg, vede mexický telekomunikační magnát Carlos Slim před zakladatelem softwarové firmy Microsoft Billem Gatesem a tvůrcem španělského oděvního řetězce Inditex Amanciem Ortegou. Nejbohatší Čech Petr Kellner v žebříčku dvou set miliardářů otevírá s majetkem v hodnotě deseti miliard dolarů (197 miliard Kč) druhou stovku.

Bloomberg seřadil světové miliardáře podle hodnoty majetku k 5. říjnu. Agentura navíc sleduje každodenní změny jmění nejbohatších v závislosti na pohybu akcií jejich firem ve svém indexu miliardářů.

První dvě místa - Slim se 77,5 miliardy dolarů a Gates s 64,4 miliardy dolarů - se shodují s prvními příčkami známého každoročního žebříčku časopisu Forbes, který letos vyšel v březnu. Na třetí místo se ale dostal Ortega, jehož přírůstek jmění výrazně překročil tempo, jímž v letošním roce zbohatl americký investor Warren Buffett.

Na pátém místě figuruje zakladatel švédského nábytkářského řetězce Ikea Ingvar Kamprad, který se v prvních desítkách Forbesu vůbec neobjevuje, třebaže se jměním asi 42 miliard dolarů by mu patřila zhruba stejná příčka. Forbes sesadil Kamprada v roce 2011 z 11. na 162. místo, protože zjistil, že stanovy jeho nadace, která sídlí v Lichtenštejnsku a celý podnik vlastní, brání jemu i jeho rodině ve volném využívání jejích peněz.

Vzestup Ortegy odráží podle Bloombergu výrazný růst akcií maloobchodních společností v posledním roce. Z toho letos těžil i Kamprad, rodina Waltonových, která vlastní americký Wal-Mart, nebo Stefan Persson, největší akcionář švédské oděvní sítě H&M. Z prvních 25 nejbohatších lidí čerpá devět své jmění právě z maloobchodu.

Vydáno pod