Zdražování tepla nutí Čechy sázet na levné polské uhlí nebo na dřevo

Praha - České domácnosti nechtějí víc platit za teplo. Na severní Moravě kupují levné, méně kvalitní uhlí z Polska. Ve východních Čechách si zase chodí pro povolení na těžbu dřeva. Účet za teplo bude totiž letos vyšší – pro některé domácnosti o stokoruny, pro jiné až o tisíce korun.

Při zatápění v kotli počítají Češi každou korunu. Drahé české uhlí nechtějí platit, a tak i do hornického regionu na severu Moravy míří náklaďáky s levným uhlím z Polska. České sklady zůstávají plné.

Za nižší cenu dostanou lidé ovšem také obvykle mnohem nižší kvalitu. „Snižují na tom váhy, dávají do toho nekvalitní uhlí, dávají tam prach,“ varoval Michal Šebesta z uhelného skladu Stonava. I zákazníci si na kvalitu polského uhlí stěžují, nízká cena ale nakonec většinou vítězí. „Tu zkušenost mám, že je víc popelnaté, míň výhřevné,“ popsala obyvatelka Havířova, která kupuje uhlí z Polska.

Polské uhlí je atraktivní hlavně pro ty, kteří bydlí blízko hranic. Ve východních Čechách lidé místo na levné dovozy sázejí na topení dřevem. To si chodí nařezat přímo do lesa. Takto na topení šetří dvakrát více Východočechů než před deseti lety. „V roce 2011 bylo v Královéhradeckém kraji zjištěno 18 tisíc bytů vytápěných dřevem,“ konstatovala pracovnice Českého statistického úřadu Věra Varmužová.

Podle teplárenského sdružení se ale topná sezona prodraží i těm, kteří jezdí pro dřevo do lesa nebo přikládají polské uhlí. Kromě rostoucí DPH totiž teplárny očekávají chladnější zimu.

Reportáž Jana Černého (zdroj: ČT24)