Vysoké daně? Tisíce italských podnikatelů odchází do zahraničí

Řím - Po čtyřletém trestu pro Silvia Berlusconiho za daňové úniky a jeho následné výhrůžce, že pravice stáhne podporu vládě, se Itálie znovu propadla do politické krize. Ta hospodářská přiměla tisíce malých podnikatelů k odchodu ze země. Kvůli tvrdým škrtům a růstu daní jich navíc letos tři stovky spáchaly sebevraždu.

Italští podnikatelé demonstrují proti vládě a stěžují si na nelidský přístup státu k malým podnikatelům. „Nikdo se nesnaží zachránit Italy. Žijeme v zemi, kde skutečná daňová zátěž dosahuje 84,4 procenta,“ řekl majitel optiky Andrea Zucchi, který nedávno v přímém přenosu předal klíče od obchodu náměstkovi ministra financí s tím, že podnikání v takových podmínkách ztrácí smysl.

Vláda neustupuje, spustila tažení proti daňovým únikům. V reklamní kampani dokonce neplatiče označuje za parazity společnosti. Argumentuje například tím, že italské restaurace přiznávají průměrnou tržbu 38 eur za den. Tvrdý přístup státu navíc zemi získal důvěru v zahraničí. Doma ji ale kabinet ztrácí.

Reklamní kampaň vlády
Zdroj: ČT24
Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)
Vydáno pod