Kalousek má radost, o spořicí dluhopisy je zájem

Praha – Předvánoční emise spořících státních dluhopisů za den a půl dosáhla objednávek ve jmenovité hodnotě 8,1 miliardy korun. Vyplývá to z informací zveřejněných v profilu ministerstva financí na Facebooku. MF již dříve uvedlo, že bude považovat za úspěch prodej dluhopisů za více než deset miliard Kč. Objednávky přijímá v průběhu listopadu více než 1 400 poboček České spořitelny, ČSOB, Komerční banky, J&T Banky a České pošty.

Dluhopisy úřad vydá 12. prosince. Zájemci si mohou pořídit prémiový dluhopis s tříletou splatností a průměrným ročním výnosem 2,77 procenta. Vedle toho mají investoři k dispozici pětiletý kuponový dluhopis s průměrným ročním výnosem 3,22 procenta, pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis s ročním výnosem 3,41 procenta, 1,5letý diskontovaný dluhopis s výnosem 2,05 procenta a sedmiletý protiinflační dluhopis. Ten je úročen podle míry inflace.

Miroslav Kalousek, ministr financí

„Jsem potěšen důvěrou veřejnosti vůči ministerstvu financí.“

„Za zájmem o spořící státní dluhopisy stojí poměrně vysoký nabídnutý výnos v relaci k nízkému riziku,“ míní analytik Patria Finance David Marek. Při tak velkém zájmu možná mohlo podle něj MF uvažovat o nižším nabízeném výnosu. Analytik Broker Consulting Jan Lener čekal, že se předvánoční spořicí dluhopisy rozprodají ještě o něco rychleji.

Ačkoliv většina Čechů patří mezi konzervativní investory, kteří preferují malé riziko za cenu nízkého výnosu, je podle něj patrné, že si už na tento nástroj zvykli. Tyto dluhopisy jsou vhodné pro lidi, kteří neočekávají příliš velký výnos a zároveň jim nevadí, že se ke svým penězům dostanou za delší dobu, dodal. 

V předchozích dvou emisích si dluhopisů s nominální hodnotou jedna koruna museli zájemci koupit minimálně 1 000 kusů. Stejně tak tomu bude i nyní. Investice do státních spořicích dluhopisů je podle odborníků srovnatelná s běžně dostupnými produkty na finančním trhu.   

První dluhopisy pro občany ministerstvo financí vydalo před rokem, investoři si jich tehdy objednali za více než 20 miliard korun. Letošní jarní emise státu vynesla zhruba 15 miliard korun.