Česko je pro turisty atraktivnější, vyjádřeno čísly o 10 procent

Praha - Letní sezona byla pro české hotely, penziony a kempy úspěšná. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) se v nich ve třetím čtvrtletí ubytovalo 4,9 milionu turistů, což je proti stejnému loňskému období o deset procent více. Počet přenocování se meziročně zvýšil o 7,8 procenta na 15,3 milionu.

Za vyšší návštěvností i počtem přenocování stáli zejména cizinci. Do Česka jich přijelo od července do září o 11,2 procenta více než loni v létě a v tuzemských zařízeních strávili meziročně o 12,6 procenta více nocí. Počet českých turistů v ubytovacích zařízeních stoupl o 8,9 procenta a počet jejich přenocování o 4,1 procenta.

České kempy zažily nebývalý nápor

Ze zvýšené poptávky se těšily všechny kategorie ubytovacích zařízení. Do hotelů přijelo meziročně o 8,6 procenta více hostů, do penzionů o 10,3 procenta a do kempů dokonce o 18,5 procenta.

Hotel v Buenos Aires
Zdroj: ČT24/InterContinental Buenos Aires

Rusů přijelo skoro o dvacet procent více než loni

Nejvíce zahraničních turistů přijelo tradičně z Německa, meziročně šlo o pětiprocentní nárůst o 440 000 lidí. Druhou nejpočetnější skupinou byli Rusové, kterých bylo 184 000 s meziročním zvýšením příjezdů o 19,1 procenta. Na třetím místě skončili Poláci se 134 000 příjezdy, což je meziročně o 8,1 procenta více. Přes 100 000 návštěvníků přijelo i z USA, Slovenska a Velké Británie.

V rámci regionů se většího počtu turistů dočkali v Ústeckém, Jihočeském a Plzeňském kraji. Naopak nejmenší meziroční nárůst vykázal Jihomoravský kraj. Nebývalý zájem zažívá Šumava, především v oblasti Kvildy. Hotely jsou v tomto regionu plné.

Vydáno pod